2023 yılı mart ayında Kastamonu İstiklal gazetesinin kurulması ile beraber haftalık yazılarım başladı. Tarihi Nasrullah ve Kastamonu gazetelerinin birleşmesi ile kurulan İstiklal gazetesi kısa zamanda Kastamonu gündemini etkileyen önemli bir mecra haline geldi. 2023 bittiğine göre yıllık bir muhasebe yapalım ve neler yazdığımızı bir inceleyelim.

Toplamda 41 adet yazımız çıkmış. 14 Mart 2023’de ilk yazımızın konusu deprem olmuş. Konuların güncel olmasına, yazılarımın herkes tarafından anlaşılabilecek seviyede olmasına dikkat ettim. Yerli ve milli üretimi, Türk sanayicileri destekleyecek tarzda yazılar yazmışız. Haftalık çalışma saatlerinin indirilmesi konuşulduğu anda esnek çalışma saatlerini konu edinmişiz. Türkiye’nin kendi markası ile üretim yapmasının önemine inandığımız için TOGG konusunu ele almışız. Avrupa’nın en fazla otomobil üreten ülkelerinden biriyiz ama TOGG öncesinde kendi markamız yok.  IMF politikalarına eleştirel bakış açısı getirmişiz. 2023 yılı içerisinde açılan İstanbul Finans Merkezinin küresel sermayeyi çekmek ve İslami bankacılık açısından önemini yazmışız. Rusya- Ukrayna savaşı da 2023 yılına damgasını vuran bir olaydı. ABD’nin gazına gelip Rusya ile savaşmamamız gerektiğini de savunmuşuz. Rusya- Ukrayna savaşının bir yönünü de ekonomi oluşturuyor. Dolar’ın rezerv para olması ve ABD’nin gerektiğinde parasını silah gibi kullanması BRICS (Brezilya- Rusya- Hindistan- Çin ve G.Afrika) ülkelerini rahatsız ediyor ve alternatif para geliştirmeyi düşünüyorlar. Bu konuyu da işlemişiz. Türkiye’nin teknoloji geliştirmek için verdiği mücadeleyi; Nuri Demirağ, Nuri Kılligil, Necmettin Erbakan gibi Türk sanayi ve teknolojisi için önemli isimleri ve başlarına gelenleri anlatmışız. Yazılarıma baktığımda teknoloji, sanayi ve Türkiye’nin üretim gücünü artırmasına önem verdiğimi gördüm.

Karadeniz açıklarında doğalgaz çıkmaya başladı. Kastamonu sahil kesimlerinde de doğalgaz rezervlerine ulaşma imkanından bahsediliyor. Eğer olursa Kastamonu ekonomisi açısından çok önemli bir gelişme olacak. Kastamonu’da gençlere istihdam imkanları artacak, arsa bedelleri yükselecek. Doğalgaz ve petrol rezervlerinin Türkiye ekonomisi açısından önemine değinmişiz. Yazılarımızın çoğunluğu Türkiye ekonomisine yönelik olmakla beraber Kastamonu ihracatı ve Kastamonu Üniversitesi hakkında da yazı yazmışız. “Sanayi Neden Belli Yerlerde Yoğunlaşır” başlıklı yazım ile Kastamonu’da sanayinin gelişmesinin önündeki engeller hakkında görüşlerimizi paylaşmışız. Çin tarafından geliştirilen Kuşak Yol projesinin Türkiye ekonomisi ve sanayisi için sunacağı fırsatları da ele almışız. 2023 yılında Türkiye sanayi kesimi için çok önemli atılımların olduğu bir yıldı, yeni organize sanayi bölgeleri ve üretim tesisleri açıldı. Kastamonu’nun da bu ortamda fırsatı değerlendirmesi gerektiğini yazdım. Seçimleri cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu da yazmışız, halbuki kamuoyu anlaşmaları aynı dönemde tersini savunuyordu. Bu konuda da haklı çıkmışım.

Üniversite tercihleri zamanında piyasanın üniversitelerden beklentisini yazmışız. Döviz kurunun hareketlerini de yazmışız. Borsada yükselişin olduğu dönemde Borsa yatırımlarında uzun dönemli düşünmenin karlı olduğundan bahsetmişiz. Şimdi borsa yatay bir seyir izliyor ama Mart-Nisan aylarından itibaren nasıl bir seyir izleyeceğini hep beraber göreceğiz. “Serkan Hoca yazmıştı” dersiniz.

Kira ve emlak alış-satış fiyatlarının ani ve aşırı yükselişini de inceleyip yazmışız yani halkın gündeminde ne varsa onu yazmaya gayret etmişiz. Bizden daha zengin ülkelerin gıda israfının bizden az olduğu gerçeğini yazıp otoeleştiri yapmışız. Avrupa’nın sömürgeci anlayışını ve kanlı geçmişini 20 Eylül’de yazmışız ve ondan kısa süre sonra da İsrail’in Filistin halkına uyguladığı soykırım gündeme düştü. 1948 yılından beri uygulanan soykırımın son aşaması da 7 Ekim tarihinden itibaren başladı. Bu zamandan sonra da yazılarımızda mümkün olduğunca Türk mallarını kullanmanın gerekliliğini ve özellikle de Siyonist markalara uygulanacak boykotu yazmışız. Dünyayı yönetmeye çalışan masonik örgütlenmeleri, Siyonist teşkilatları yazmışız. Yani bayağı da tehlikeli grupları karşımıza almaktan çekinmemişiz.

Fenomenlerin kara para aklama faaliyetleri konusu gündeme düşünce “Para Para Para” yazısını yazmışız. Benzer biçimde verginin ekonomi açısından önemini ele alan, Türkiye’de dolaylı vergilerin ağırlığının yanlışlığından bahseden bir yazı da yazmışız. Ünlü futbolcuların bir banka müdürü tarafından dolandırılması sonrasında dolandırılma konusunu işlemişiz. Türkiye’nin ihracatını işlemişiz. Kastamonu’da giderek artan trafik sıkışıklığını görünce otomobil sayıları hakkında bir yazı yazmışız. En sonunda da Kastamonu’yu ziyaret eden Prof.Dr. Kudret Bülbül hocamızın ziyaretini ve İsrail sorununu nasıl ele aldığını yazmışız.

Özet geçmek gerekirse gündemi takip etmeye mümkün olduğunca gayret etmişiz ve kısmen de başarılı olmuşuz. Öngörülerimizin büyük çoğunluğunun da gerçekleştiğini görmekten mutlu oldum. Örneğin; işsizlik oranının %9’un altına ineceğini yazmışız ve güncel TUİK rakamlarına göre işsizlik %8.5’a inmiş durumda. 2023 yılında ihracatımızın 255-260 milyar dolar seviyesinde olacağını tahmin etmişiz ve bunda da başarılı olmuşuz. Yazımızın dilini de mümkün olduğunca anlaşılır tutmaya gayret etmişiz. Bu konuda başarılı oldum mu bilmem. Gözlemlerime göre de Kastamonu’da oldukça çok sayıda okuyucum bulunuyor. Yazılarım hakkında görüşlerinizi paylaşırsanız bundan sonraki yazılarımda dikkate alacağımı da okuyucularıma söyleyeyim. Bu haftalık yazımı da okuyucularıma teşekkür ederek bitirmek istiyorum. Sağolun, varolun ve okumaya devam edin.

Prof. Dr. Serkan DİLEK

Kastamonu Üniversitesi