Kastamonu’nun sayısı 20’yi bulan ilçeleri arasında İnebolu; tarih, kültürel doku, ekonomik konum ve doğal güzellikler bakımından önde gelen bir yerleşme alanıdır. Bir liman, ticaret ve ulaşım merkezidir. Çok sayıda bilim insanı, sanatçı yetiştirmiştir. İnebolu İstanbul vapur ulaşımı ve balıkçılık çok sayıda İnebolulunun İstanbul’a yerleşmesine yol açmıştır. İstiklal Savaşımızda ise İnebolu-Ankara Yolu âdeta savaşın kaderini değiştirmiştir. 1925 Şapka, Kıyafet Devrimi de bu ilçede başlamıştır. Bu derecede önemli bir ilçede Cumhuriyetimizin 100. Yılı 2023’te elbette önemli etkinlikler yapılıp İnebolu’nun saydığımız zenginlikleri ve Cumhuriyet’in kuruluşunda oynadığı rol ele alınacaktı. Nitekim, 19-20 Haziran 2023 tarihleri arasında İnebolu Kaymakamlığı-Belediye Başkanlığının öncülüğünde Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğünün işbirliğiyle İnebolu’da Uluslararası İnebolu Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumun bilimsel çalışmaları Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı (Doç.Dr. Şerif Demir) ve öğretim üyeleri tarafından yürütüldü. Organizasyon ve baskı giderleri Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığınca karşılandı.

19-20 Haziran 2023 tarihleri arasında İnebolu Türk Ocağı Binası İstiklal Yolu Müzesi ve Kaymakamlık Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyumda sekiz oturumda 35 bilim insanı ve uzman 30 bildiri sundu. Söz konusu sempozumda sunulan bildiriler, 2023 sonunda üç kuruluşun (Üniversite, İnebolu Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı) iş birliğiyle yayımlandı. İnebolu’da bir tanıtım toplantısı (9 Şubat 2024) düzenlendi. Kaymakam ve Belediye Başkanının bize Türk Ocağı İstiklal Yolu Müzesi Müdürü Nurhayat Ergün vasıtasıyla ulaştırdığı atlas boyutlarındaki nefis tasarımlı ve baskılı kitabın künyesi şöyle:

Geçmişten Geleceğe İnebolu/Tarih, Arkeoloji, Kültür ve Ekonomi, Editörler Doç.Dr. Şerif Demir-Dr. Orçun Nalezen, Ankara 2023, 344 s. Berikan Yayınevi.

Kitabın içeriği, hazırlık dönemi çalışmaları hakkında ön söz, takdim yazıları yanında arka kapak amacı yazısı da önemlidir. Arka kapak yazısındaki şu cümleler kitabı okutmak için yeterli sanıyorum:

“Elinizde tuttuğunuz bu kitap, tarihî derinlik içinde İnebolu’nun yerini ve önemini tayin etme çabasının ürünüdür. Sayfalarında, İnebolu halkının kaderini eline almış bir milletin efradı olduğu ifade edilmektedir.

İnebolu’nun köklü geçmişini, arkeolojik bulguların tanıklığında tarih öncesi çağlara kadar götüren çalışmaların yanı sıra köylerimizin isimlerinden hareketle bölgedeki Müslüman Türk varlığının ne denli köklü olduğunu ispat eden araştırmalar da yer almaktadır.

İnebolu’nun geleceğini inşa etmek için yol gösterici nitelikte, ilçenin ekonomik kapasitesi ile turistik potansiyelinin arttırılmasına yönelik bilimsel yaklaşımlar yansıtan değerlendirmeler bulunmaktadır.”

Kitabın başında; Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Hamdi Topal, İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar ve Belediye Başkanı Mustafa Huner Özay ile Editörler Doç.Dr. Şerif Demir, Dr. Orçun Nalezen’in birer takdim yazısı yer almaktadır. Bildirilere geçmeden önce, bu yazıların okunması hâlinde kitaptan daha bilinçli yararlanılacağı kesindir.

Sempozyumda sunulup tartışılan ve düzenleme kuruluna ulaştırılan 28 bildiri kitapta üç başlık altında sıralanmış:

I.Tarih ve Arkeoloji: 13 bildiri

II.Edebiyat ve Halk Bilimi: 5 bildiri

III. İktisat ve Turizm: 10 bildiri

Araştırma ürünü, bildiri terimine uygun şekilde hazırlanmış 28 bildirinin her biri üzerinde en az bir paragraf görüşümüzü söylemek isterdik. Ne yazık ki köşe yazılarının gazetedeki yeri sınırlı. Hiç olmazsa bildirilerin tam listesini verelim ki, isteyen aradığına kolay ulaşsın.

Dr. Öğr. Üyesi Rabia Aktaş: Kastamomu İli İnebolu İlçesinin Tarihî Gelişimi

Dr. Murat Karasalihoğlu: İnebolu’da Arkeolojik, Epigrafik ve Nümismatik Verilere Göre Antik Dönem İnanışları

Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu: İnebolu’da Türk İskânının Sessiz Tanıkları: Türkçe Yer Adları

Prof. Dr. Naciye Ata Yıldız: İnebolu’da Köy İsimlerinin Toponomi/Yer Adları Bilimi Açısından Değerlendirilmesi

Dr. Öğr. Üyesi Özcan Uğur – Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eğilmez: İnebolu’da Bir Ayan Ailesi: Altıkulaçzâdeler

Doç. Dr. Ercan Çelebi: İnebolu Rüşdiye Mektebi

Doç. Dr. Celil Bozkurt: Çanakkale Savaşlarında Kastamonu ve İnebolu Şehitleri

Prof. Dr. Faruk Söylemez: Millî Mücadele’de İnebolu’nun Stratejik Önemi

Prof. Dr. Rahmi Çiçek: Millî Mücadele Dönemi İnebolusu’ndan Anılarda Kalanlar

Prof. Dr. Hüsnü Özlü: Türk İstiklal Savaşı’nda İnebolu’da Askerî ve İdari Faaliyetler ve Bölgenin Önemi

Prof. Dr. M. Serhat Yılmaz: Millî Mücadele Döneminde İnebolu: Gençler Mahfili’nden Türk Ocağı’na

Dr. Emine Pür: İnebolu Konulu Açıksöz Gazetesinde Yayımlanmış Mektupların Değerlendirilmesi (1919-1931)

Dr. Ahmet Emre Fakazlı: Erken Cumhuriyet Dönemi İnebolu’da Spor Faaliyetleri (1923-1952)

Prof. Dr. Abdullah Aydın: İnebolulu ve Yolu İnebolu’dan Geçen Divan Şairleri

Doç. Dr. Zeki Gürel: Millî Mücadele Yıllarında Yolu İnebolu’ya Düşen Şair ve Yazarlar

Doç. Dr. Zeki Gürel: Millî Mücadele’nin 100. Yılında İnebolu ve Mehmet Âkif Ersoy

Doç. Dr. Gülten Küçükbasmacı: İnebolu’da Geleneksel Bayramlar ve Kutlamalar

Serap Efeoğlu: İnebolu’da Oynanan Köy Seyirlik Oyunları

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Eski: İnebolu Limanı

Doç. Dr. Nadir Yurtoğlu: Cumhuriyet Döneminde İnebolu’nun İktisadi Durumu Hakkında Bir İnceleme (1920-2013)

Prof. Dr. B. Ünal İbret – Efe Bulut: İnebolu’nun Stratejik Önemi

Doç. Dr. Orhan Kandemir: İnebolu İlçesinin Ekonomik Analizi

Dr. Zühal Diler: İnebolu ve Nüfus Gelişimi, Dağılışı

Mustafa Sıtkı Fakazlı: İnebolu’da İz Bırakan Değerlerimiz

Dr. Öğr. Üyesi Muharrem Avcı: Tarihî İstiklal Yolu ve Kampüs Dijital Müzesi Projesinin Kastamomu Kültürel Miras ve Tabiat Turizmi Destinasyonunun Gelişmesine Katkısı Bakımından Değerlendirilmesi

Prof. Dr. Kutay Okay-Ceyda Sevcan Yazıcı: İnebolu İlçesinin Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesine Yönelik Stratejiler

Dr. Hatice Çopur: Osmanlı Modernleşmesine Bir Örnek: İnebolu’da Türk Dönemi Mimarisi

Dr. Öğr. Üyesi Hakkı Çılgınoğlu-Arş.Gör. Demet Güner: 2023 Yılı Gastrononi Şehri Adayı Kastamonu ve İnebolu’nun Yeri

Bildiri başlığı listesini okuyanlar, ilk anda İnebolu’yla ilgili birçok konunun ve ilgili bilim insanlarının yer almadığını görüp olumsuz düşünmesinler. İşin doğrusu, eğrisi böyledir. İnebolu’yu 3-5 sempozyum daha düzenleseniz dahi bitiremezsiniz. 100. Yıl’a yakışan bir ilçe sempozyumu ancak bu kadar geniş tutulabilirdi. Ord. Prof. Dr. Fuat Köprülü’nün sık sık vurguladığı gibi “İlmi gelecek nesiller tamamlar.”. Sempozymun en yararlı, övülecek yanı; Kastamonu Üniversitesi-Devlet-Millet (Yerel Yönetimler) iş birliğine güzel bir örnek oluşturması, 100. Yıl kutlamalarına yaraşır bir etkinlik olmasıdır. Sunulan bildiriler basılmasaydı, bu başarıdan söz edemeyecektik. Sempozyumu düzenleyen Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü, İnebolu Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı ile sempozyum katılımcılarını kutluyor, başarılarının daim olmasını diliyoruz.

Nai̇l Tan Köşe-4