2017 yılında Ankara’da bir devlet üniversitesi olarak yükseköğretime açılan Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Müziği eğitimi alanında ülkemizin en iddialı üniversitelerinden biri olma yolunda başarılı çalışmalar yapıyor. Hem sanatçı yetiştiriyor hem de araştırmaya, yayına önem veriyor. Üniversitelere bağlı Devlet Konservatuvarları, Müzik ve Sahne Sanatları Fakülteleri, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültelerinde daima sanatçı yetiştirmenin ön planda tutulduğu, geleneksel müzik ve gösteri sanatlarının yeterince değerlendirilmediği gözden kaçmıyor değil. 
Hâlen Prof. Dr. Erhan Özden’in Rektörlüğünde akademik çalışmalarını sürdüren üniversitede türkülerimizin başlıca yaratıcıları olan “Âşık-Ozanlar” la ilgili bir de Âşıklık Geleneği Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmakta. Kısa adı AGEM olan merkezi Prof. Dr. Gökhan Ekim yönetiyor. Prof. Ekim, aynı zamanda Rektör Danışmanı. 
Bundan yaklaşık on beş gün önce Üniversiteden bize Türk halk kültürü ve âşıklık geleneğine uzun yıllar hizmetlerimiz dolayısıyla “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verilmek istendiği, kabul edip etmeyeceğimiz soruldu. Onur duyacağımızı belirtip teşekkür ettik. 
Üniversitenin ilk defa başlattığı Türk halk kültürü, Türk halk müziği ve âşıklık geleneği Onur ve Başarı Ödülleri Töreni 27 Mayıs 2025 Salı günü saat 13.00-16.30 arasında Rektörlük Konferans Salonu’nda yapıldı. Törene Ankara’daki bazı halk bilimciler, halk müziği sanatçı ve uzmanları, âşık-ozan derneklerinin temsilcileri de davet edilmişlerdi. Ödüller bir danışma kurulu çalışmasıyla dört kişi olarak belirlenmişti.
Yaşam Boyu Onur Ödülü: Mehmet Özbek (Türk Halk Müziği)
Yaşam Boyu Onur Ödülü: Nail Tan (Türk Halk Bilimi)
Sanatçı Akademisyen Başarı Ödülü: Seval Eroğlu
Âşık Sanatı Gelecek Vaat Eden İsim Ödülü: Âşık Atacan Eprüzoğlu
Tören 13.00’te AGEM Müdürü Prof. Dr. Gökhan Ekim ve Rektör  Prof. Dr.Erhan Özden’in konuşmalarıyla başladı. Ödüllerin veriliş nedeni açıklandı. Ardından yazdığımız sıraya göre ödüller ve belgeleri verildi. Seval Eroğlu, aylar önce kabul ettiği bir bilimsel toplantı daveti dolayısıyla törene gelemedi. Ödül alanlar, kısa birer konuşmayla duygu ve düşüncelerini dile getirdiler. Âşık Atacan Eprüzoğlu ise 15-20 dakikalık bir konser vererek yeteneğini gözler önüne serdi.
Türk halk müziğine çok değerli hizmetleri bulunan, dostum, mesai arkadaşım Mehmet Özbek törene tekerlekli sandalye, biz ise bastonla, koltukta oturarak katılmıştık. Mehmet Özbek’le birlikte ilk ödülleri almış olmamız, ödülün değerine değer katmıştır. 
Salondaki seçkin davetliler de heyecan içindeydiler. Prof. Dr. Gökhan Ekim, bu heyecanı farkedip isteyenlere söz vereceğini söyleyince şu önemli şahsiyetler söz alıp Mehmet Özbek ve Nail Tan’la ilgili duygu ve düşüncelerini dile getirdiler: Metin Turan, Kubilay Dökmetaş, Gülşen Kutlu, Hayrettin İvgin, Bayram Bilge Tokel, İhsan Öztürk, Doç. Dr. Merdan Güven, Muzaffer Ertürk, Necmi Kıran, Gürsoy Babaoğlu, Âşık Sinemî, Âşık Selahattin Dündar, Âşık Kul Nuri, Âşık Yakup Temelî.
Ödülümüzün üzerinde şunlar yazılıydı: “Sayın Nail Tan. Türk halk kültürüne ve âşıklık geleneğine uzun yılar verdiğiniz kıymetli katkılardan dolayı teşekkür ederiz. Âşıklık Geleneği Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak size Yaşam Boyu Onur Ödülü takdim etmekten onur duyarız. Prof. Dr. Erhan ÖZDEN/Rektör”
Biz de merkeze Türkiye Âşıklık/ Ozanlık Geleneği’yle ilgili yedi kadar belge armağan ettik. Asıllarını kaydedip fotokopilerini verecekler. 
2025 yılına hiç beklemediğimiz şekilde iki ödülle başladık. Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali Onur Ödülü, Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Yaşam Boyu Onur Ödülü. Ne mutlu bize, ne mutlu hizmetlerimizi takdir edenlere…