Çok şefkatli pek merhametli Allah’ın adıyla başlıyorum.

Değerli okurlarım,

Kastamonu’da Ramazan’ı yaşarken pek çok özellik dikkatimizi çekiyor. Bugün bunlardan birkaçına değinmekle yetineceğiz.

Geçen hafta yazımda şu satırlara yer vermiştim.

“Kastamonu’da Ramazan’ı daha bir şevkle yaşamak için hatimle teravih namazı kılınan camilerimizi geçen hafta sizinle paylaşmıştım. Bu, önemli bir gelenek, önemli bir dini kültür. Takip etmek veya bir defa bu geleneği tecrübe etmekte yarar var. Normal teravihe göre çok zaman farkı yok. Korkmayın. İlerleyen haftalarda bu geleneğimizi bizlerle buluşturan hoca arkadaşlarımızın isimlerini de sizlerle paylaşacağım. İsimlerini de yazmamız lazım ama hepsini öğrenemediğim için sonraki haftalara bırakıyorum.”

Bu hafta bu isimleri öğrendim ve sizlerle paylaşmak istedim.

Atalarımız “Marifet iltifata tabidir. Müşterisiz meta zayidir” demişler. Bu sebeple emek veren arkadaşlarımızın isimlerine yer vermek gerekir. Allah sayılarını artırsın.

Aslında bizlere bu Ramazan vesileyle farklı camilerde teravih neşvesi yaşatan bütün hoca arkadaşlarımıza gönülden teşekkür ederiz. Her birisinin ismini paylaşmak lazım ama satırlar sınırlı. Sadece hatimle teravih ve Enderun Usulü Teravih namazını kıldıran hocalarımızı paylaşmakla yetineceğiz.

Hatimle teravih namazı kıldıran hafız hocalarımıza ve arkadaşlarımıza müteşekkiriz.

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camiinde, Cami İmam Hatibi Hafız Asım Kısa ve Eğitim Merkezi Eğitim Görevlisi Hafız Ali Osman Sarı Hocalarımız.

Yılanlı Camiinde Hafız Kahraman Şekercioğlu ve Hafız Ferhat Büyükbilgin Hocalarımız.  Hafız Kahraman Şekercioğlu Hocamıza öğrencilik yıllarından itibaren memleketimizde hatimle teravih namazı geleneğini devam ettirdiği için ayrıca teşekkür borçluyuz.

Yavuz Tonbul Camiinde (Kuzeykent); İlahiyat Fakültesinden de öğrencimiz Şükrullah Muradi ile İlhan Sarıgüç, Hüseyin Koral, Emirhan Tütün, Emincan Tütün Hafızlarımız.

Takip etmek isteyenlere veya tecrübe etmek isteyenlere tavsiye olunur.

Ayrıca Kastamonu’da Enderun Usulü Teravih ve Cumhur Müezzinliği de icra edilmektedir. Enderun Usulü Teravih hakkında Kastamonu İstiklal gazetemizde Gazeteci Cengiz Muhsiroğlu ayrıntılı bir haber yaptı. Ben de geçen sene uzun bir yazı kaleme almıştım. Merak edenler Kastamonu İstiklal Gazetesinden bu yazılara bakabilirler. Yerimiz sınırlı olduğu için ayrıntıya giremiyorum.

Enderun Usulü Teravih ile Kastamonu’muzu buluşturan çok kıymetli Musikişinas Muhammed Feyzi İbrahimoğlu Hocamız ve Enderun Hafızlar Topluluğu’na müteşekkiriz. Gecikmeden Enderun Usulü Teravih Namazı kılınacak günleri ve camilerimizi sizlerle paylaşayım ki bu kültürden de bir an önce istifade edelim, lezzetine varalım.

Bu faaliyet için emek veren arkadaşlarımızın isimlerini de sizlerle paylaşmak isterim.

Muhammed Feyzi İbrahimoğlu

Vedat Baysal

Fatih Sezer

Erdem Yapıcıoğlu

Fatih Çatak

Mücâhid Kaya

Yiğit Enes Alıcı.

Aynı zamanda İmam Hatiplik görevini ifa eden Yiğit Enes Alıcı arkadaşımızın ilahiyat fakültemiz öğrencisi olması da bizleri ayrıca mutluluk vermektedir.

Her bir hocamıza ve arkadaşımıza gönülden teşekkürler. Kastamonu Müftülüğümüzü de bu faaliyete destek oldukları için kutlarız. 

Kastamonu’da Ramazanın kalan günlerinde Enderun Usulü Teravih ve Cumhur Müezzinliği icra edilecek camiler şu şekildedir.

23 Mart Cumartesi Safalan Camii

28 Mart Perşembe Kuzeykent Ulu Camii

30 Mart Cumartesi Kuzeykent Merkez Camii

05 Nisan Cuma Hacı Nimet Darende Camii

Ayrıca Şeyh Şaban-ı Veli İmam Hatip Lisesi öğrencilerimizin de Enderun Usulü Teravih namazı kıldırdığını da öğrendim. Okul müdürümüz Mehmet Doğan Hocamızın şahsında kendilerini, okulumuzu ve onları yetiştiren hocalarımızı gönülden tebrik ediyorum.   

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi stüdyolarında çekilen Kampüste Ramazan programı da Youtube’dan yayınlanıyor. İlahiyat Fakültesi Hocalarımız sizlerle buluşuyor. Devamı gelecek.

Bendeniz de bir programla elimden gelen katkıyı vermeye çalıştım. İletişim Fakültesi bünyesinde, sunucularından yönetmenine, emeği geçen bütün arkadaşlara, programları koordine eden Öğretim Görevlisi Emre ERTÜRK’ün şahsında teşekkür ederim. Program konuğu olan İlahiyat Fakültesi Hocalarımıza da teşekkürler. 

Geçen hafta ifade ettiğim gibi;

Bu bir kültürdür. Medeniyetin göstergesidir.

Sağlıcakla kalın.

***

Ne zaman Düzelü?

Ramazandan sonra, Ramazanda kazandığımız değerlerle beraber yaşamaya başladığımız zaman.