Uyuşturucu ile mücadele konusu, çok şükür ki Kastamonu’da gündemin ilk sırasındaki yerini koruyor.

Şükür diyorum…

Çünkü artık eskisi gibi değil, bu olayın üzerine gidilmeye devam ediliyor.

Geçtiğimiz gün AK Parti Kastamonu Milletvekili Halil Uluay bir derneği ziyaret etmiş ve bu dernekte “Kastamonu’da AMATEM kuracağız” şeklinde açıklama yapmıştı.

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Dr. Zemzem Tuba Sönmez ise konuya ilgili cevabi nitelikte bir açıklama yaparak, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ayaktan Arındırma Merkezi (AMATEM) Birim Sorumlusu olarak 1 Psikiyatri Uzmanı ve 1 Psikolog görev yaptığını kaydederken: “Alkol ve madde bağımlısı hastalarımız MHRS’den randevu alarak takip ve tedavileri düzenlenmektedir. Hatta randevu alamayan hastalarımız merkezimize müracaatta bulunduğunda randevusuzda olsa sağlık desteği sağlanmaktadır” demişti.

www.kastamonuistiklal.com ve Kastamonu İstiklal gazetelerimizde de yer alan bu açıklama sonrası bir araştırma yapma gereği hissettim.

Zira Kastamonu’dan diğer bölgelere bu hasta kardeşlerimiz tedavi için neden sevk edilir diye.

Bugün yine bir bağımlı kardeşimizin Kastamonu Eğitim Araştırma Hastanesi’ne giderek tedavi görmek istediğini ifade ettiğini ve bu kardeşimizin de diğer birçok hasta gibi Samsun’a sevk edildiğini üzülerek öğrendim.

Evet KEAH’da AMATEM var ve randevu da alınıyor.

Yalnız bir sorunumuz var!

Hiçbir hasta yataklı olarak kabul edilmiyor, edilemiyor.

Çünkü yalnızca psikolojik tedavi için kurulan bir AMATEM’imiz var. Yani yatarak tedavi görmek isteyen mecburen TOKAT, ÇORUM, SAMSUN, ANKARA gibi illere sevk edilerek ailesinden uzak tedaviye mecbur bırakılmaktadır.

Bununla birlikte en önemlisi ise yataklı AMATEM’lerin bir güzel tarafı var bilmenizi istiyorum.

Bağımlılıkla mücadele eden bu illete düşmüş kardeşlerimiz tedaviden sonra hiçbir yerde iş bulamadığı için tekrar boşluğa düşerek uyuşturucu bataklığına yeniden düşüyor, yine o uyuşturucu baronlarının tutsağı, kölesi oluyor.

Şimdi cevabını aradığımız soru şu;

Ankara, Samsun, Çorum, Tokat illerinde olan AMATEM yataklı tedavi Kastamonu’da neden yok?

Sizinle bir başka veri daha paylaşmak istiyorum.

2021, 2022 ve 2023 yıllarında bu illere sevk edilen hasta sayısı 21.

Yani 21 hastaya bakmaya bile gücümüz, takatimiz yok.

KEAH neden bu güne kadar AMATEM’i yataklı yapmak için başvurmadı?

Sayın Halil Uluay’ın ve KEAH’ın yaptığı açıklamalar bana bir sinema filmini hatırlattı.

“Ay love you”

Filmin konusu çok komik gelmişti. Mardin’in Midyat ilçesinde bir köy var. Köy resmi kayıtlarda tarla olarak görünür ve ağa köyün tanınması için tüm resmi kurumlara dilekçe yazar. Bu arada komedi severler için tavsiye de ederim.

AMATEM’de Kastamonu’da tam bu şekilde. 

Sahi Kastamonu’da AMATEM var mı?