Kastamonu'nun mistik atmosferi ve eşsiz kültürel dokusu, yüzyıllardır pek çok efsaneye ve hikâyeye ev sahipliği yapmıştır. Bu efsanelerden bazıları, şehrin meşhur "DELİ" karakterlerini konu alır ve zaman içinde kendilerine özgü birer mit haline gelmiştir. Bu yazı dizisinin finaline geldiğimizde, Kastamonu'nun renkli karakterlerinden iki önemli isim öne çıkıyor: Pir Seyit ve Deli Ziya.

TEPEDEKİ AZMANOĞLU ZİYA
Deli Ziya, Kastamonu'nun Cide ilçesindeki Kardı Tepesi'nde geçen bir efsanenin ana karakteridir. Tepede yaşayan Azmanoğlu Ziya, bir akşam değirmende uyurken cinler tarafından ziyaret edilir. Rivayete göre Azmanoğlu bir akşam değirmende yatarken cinler gelir ve kimin dolabında besmelesiz un, şeker ve pekmez varsa alıp Azmanoğlunun karnında ateş yakıp, helva kavurur. Sonrasında cinler Azmanoğlunu alıp kendi düğünlerine götürür ve onu bu düğünde horozlar ötene kadar tutar. Bu sebeple Ziya’nın dolabında besmelesiz un, şeker ve pekmezi olan evlere gidip haber verdiği rivayet edilir.

MECZUP PİR SEYİT
Diğer bir efsanevi figür ise Pir Seyit'tir. Kastamonu'nun merkezindeki bir meczup olarak tanınır. Her gün sabah çorba içmek için gittiği lokantaya bir sabah gittiğinde yoğunluktan dolayı onunla kimse ilgilenmemiştir. İşte o gece lokanta sahibi rüyasında bulutlara doğru çıktığını görür. Aşağı inmek ister fakat nasıl ineceğini bilemez ve karşısına bir anda Pir Seyit çıkar, elini uzatıp onu aşağı indirir. Ertesi gün olduğunda Pir Seyit aynı saatte lokantaya gelir. Lokantanın sahibi bu sefer daha fazla ilgi ve alaka gösterir. Bunun üzerine Pir Seyit’in “seni tepeden indirdim diye böyle yapıyorsun değil mi?” dediği rivayet edilir.

Kastamonu'nun tarihinde iz bırakan bu efsanevi karakterler, şehrin kültürel zenginliğine ve halkın hayal gücüne ilham vermeye devam edecek fakat biz yazı dizimizin sonuna geldik.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Kaynak: Kastamonu Tarihi / Fotoğraf: Temsili AI