Nefes Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray, Kastamonu'da hızla yayılan göz nezlesi salgınına karşı dikkatli olunması için uyarıda bulundu.

Türkiye genelinde hızla yayılan adenoviral konjonktivit salgını, Kastamonu'da endişe verici boyutlara ulaştı. Vakalarının ciddi oranda arttığına ve çocuklarda yayılma hızının daha fazla olduğuna vurgu yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İrfan Akaray, “Haftalarca sürebilir ve kalıcı görme azlığına yol açabilir” diye uyardı.

Kastamonu'da 7 Mayıs 2024 bugün nöbetçi eczane hangisi? Kastamonu'da 7 Mayıs 2024 bugün nöbetçi eczane hangisi?

Kastamonu Nefes Hastanesi (2)
“KALICI GÖRME AZLIĞINA NEDEN OLABİLMEKTEDİR”

Göz sağlığında ciddi sorunlara yol açabilen bu enfeksiyon hakkında uyarılarda bulunan göz hekimi Dr. İrfan Akaray'dan geldi. Akaray açıklamasında; “Kastamonu ilimizde ve ülkemizde son dönemlerde çok sık görülen göz nezlesi (ADENOVİRAL KONJONKTİVİTİ) sürecini yaşamaktayız. Adenoviral konjonktiviti özellikle temas yolu ile bulaştığı gibi, öksürük, aksırık hava yolu ile veya plastik aletler, kapı kolu, havuzdan bulaşabilir Özellikle çocuklarda görülen enfeksiyonun başlıca semptomlarıgözlerde sulanma, batma, yanma, kızarıklık, çapaklanma ve göz kapaklarında şişme gibi şikayetler görülmektedir. Ağır vakalarda kapak konjonktivasında sarımsı zar (psödomembran, gerçek membran), korneada ise lekelenmeler (korneal infiltrasyon) oluşturabilmektedir. Özellikle ağır vakalar uzman göz hekimi tarafından tedavisi düzenlenmeli, aksi takdirde kalıcı görme azlığına neden olabilmektedir”

Kastamonu Nefes Hastanesi (1)

“TEDAVİNİN EN ÖNEMLİ BASAMAĞI KİŞİNİN HİJYENİDİR”

Op. Dr. Akaray, hastalığın tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi; “Bulaştıktan 3 veya 4 gün sonra bulgular görülmeye başlar. Hasta kişinin bulaştırma süresi genellikle 10-14 gün devam edebilmektedir. Tedavinin en önemli basamağı kişinin hijyenidir, sık sık el yıkama, izolasyon, maske kullanımı ile bulaş önlenebilir ve hastalıktan korunabilir. Hastalık bulaştıysa mutlaka uzman göz hekimine muayene olunmalıdır. Tedavi basamakları kişiye göre ve hastalığın ciddiyetine göre değişebilmektedir. Genellikle yapay suni göz yaşı damlalar, düşük potentli steroid damlalar, sekonder bakteriyel enfeksiyon nedeniyle antibiyotikli damlalar ve virüs mikrobunu için ülkemizde antiviral jel bulunmaktadır. Düzgün tedavi ile adenoviral konjonktivi gözümüzün saydam tabakasında (korneada) beyaz lekelenme (subepitelyal infiltrasyon) oluşma ihtimalini ciddi anlamda önlemektedir. Ancak bu tedavilere rağmen özellikle bağışıklığı düşük olan veya yakın zamanda göz operasyonu geçiren kişilerde gözün saydam tabakasında (korneada) beyaz lekelenme (subepitelyal infiltrasyon) gelişme riski daha fazla olmaktadır. Bu komplikasyonlar virüs bulaştıktan sonra genellikle 3 veya 4 hafta sonra meydana gelmektedir. Ancak komplikasyon gelişen hastalar çaresiz değil bulaş bittikten sonra uygun topikal tedavi ile hastaların %90’ında göz hasarı kalmadan iyileşebilmektedir” denildi.

Editör: Banu Türkmenoğlu