Her derde deva tabiriyle Kastamonu'nun özgün damak tadıyla buluşan tarhana Kastamonu'nun yöresel lezzetleri arasındadır.

Tarhana çorbası, geleneksel Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. İçerdiği besin değerleri ve sağladığı faydalarla sofraların vazgeçilmezlerinden biri olan tarhana çorbası, Kastamonu'nun özgün damak tadıyla buluşur. İşte, her derde deva Kastamonu Yaş Tarhana Çorbası'nın eşsiz tarifi şu şekildedir:

Tarhana Çorbası nasıl yapılır?

Bir tencereye sıvı yağı ve tereyağını alınıp, ocakta kızdırılır. Yağ kızdığında yumurta kırılır ve karışımı yumurta pişene kadar karıştırılır.  İsteğe göre tarhanaya yumurta yerine kıyma da eklenebilir.

Ardından salça eklenip biraz daha karıştırılır. Kaynar suyu tencereye eklenir.

Tenceredeki su biraz daha kaynarken, yaş tarhana ılık suyla bir kapta ezilrek süzgeçten geçirilir. Tarhananın yoğunluğuna göre kıvam ayarlanabilir.

Ezilmiş tarhana yavaşça tencereye dökülür ve hızlıca karıştırılır, böylece topaklanma engellenir.

Biraz kaynadıktan sonra çorbanın altı kapatılır. 

Malzemeler:

1 adet yumurta

3 çorba kaşığı sıvı yağ

1/2 (yarım) çorba kaşığı tereyağ

1 çorba kaşığı salça

Yarım yemek kaşığı kıyma

3 yemek kaşığı yaş tarhana

Sıcak su

Tuz

Tarhana Çorbası hangi yöreye aittir?

Kastamonu'nun geleneksel mutfağından gelen bu yaş tarhana çorbası, Türkiye'nin farklı yörelerinde benzer malzemelerle yapılsa da bu şekliyle Kastamonu yöresine ait olma özelliğiyle dikkat çeker. Hem doyurucu hem de besleyici özelliğiyle sofralara renk katar. Özellikle soğuk kış günlerinde vücuda sağladığı enerji ve sıcaklık için tercih edilir. Üstelik tarifteki malzemelerin her biri özenle seçilmiştir. 

Editör: Ayşenur Acar