Demirtaş Köyü'nde, Pınarbaşı ilçesine bağlı bu muazzam yapı, zamanla bir efsaneye dönüşmüş, sadakat ve inançla dolu bir geçmişi barındırıyor.

Caminin uzun yıllara dayanan imamı, 51 yıldır gönüllü olarak cami cemaatinin Cuma namazlarını kıldırdığını belirtiyor. "1961 yılında oğlumla ilk defa camiye geldim. Çok sevdik camiyi. Bakımını yaptık, temizledik, namaz kılmaya başladık. Başlarda iki kişiydik, sonra köylere haber verdik. 6 hafta boyunca camiye cemaat geldi. Fakat 7. hafta camiye cemaat gelmedi."

"CAMİNİN ÖNÜNDE SAKALLI BİR ZAT BEKLİYORDU"
İmam, o hafta yaşanan ilginç olayı anlatarak devam ediyor: "Caminin önünde sakallı bir zat bekliyordu beni. Bana bu camide biz kaç kişiyiz diye sordu. Bende 2 kişiyiz dedim. Bir müddet sonra namaz vakti girdi. 2 kişi ile Cuma namazı kılınmaz, 4 kişi olması gerekiyor. Buraya cemaat gelmiyor mu? diye sordu. Bende buraya her hafta cemaat geliyordu ama bu hafta Demirtaş köyü diye bir Pazar kuruldu. Buraya da cami yaptılar. Millet hem pazara gidip işini görüyor hem de camide namazını kılıyor dedim. Bu yüzden bugün buraya cemaat gelmedi."

"O HAFTADAN SONRA BU CAMİ HİÇ CEMAATSİZ KALMADI"
Ancak olayın bu noktada bitmediğini ifade eden imam, "Sakallı dayı bana tekrar burada ne kadar cemaat var biliyor musun dedi. Ben yine 2 kişiyiz dedem üzerine. Sakallı dayı, cemaat kayalıkların arkasından Karadeniz’i Rusya’yı bile aştı. Ben gençtim ilk önce bu adamın zat olduğunu anlayamadım. Ondan sonra bana ben Demirtaş pazarına gidip cemaate söyleyeyim, bu camiye gelsinler diyeyim dedi ve yürümeye başladı. Yürürken zat ileride bir mezarlığın yakınına gelince havalanmaya başladı. Bir süre sonra gözden kayboldu. O günden beri ben bu camiden ayrılmamak suretiyle devamlı her Cuma günleri geldim. O haftadan sonra da bu cami hiç cemaatsiz kalmadı. Bugünlerde de cemaatimiz 60-80 kişiye kadar çıktı” diyerek o eşsiz günü paylaşıyor.

600Yıllıkmabetasarcamii (3)

Asar Camii, sadece bir ibadet mekanı değil, aynı zamanda geçmişin izlerini taşıyan bir tarih abidesi olarak Kastamonu'nun kültür ve inanç mirasına değer katmaya devam ediyor. Her Cuma, sadık cemaatiyle birlikte bu eşsiz tarih kokan yapı, ziyaretçilerini büyüleyen bir atmosfer sunuyor.

600Yıllıkmabetasarcamii (3)600Yıllıkmabetasarcamii (4)600Yıllıkmabetasarcamii (2)

Kaynak: Fotoğraf ve Röportaj: İHA