İstiklal Marşı’nın kabulünün 103. Yılı dolayısıyla Halk Eğitim Merkezi salonunda Mustafa Kaya Anadolu Lisesi’nce program düzenlendi.

Programa Vali Yardımcısı Aydın Ergün, AK Parti Milletvekilleri Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, İl Jandarma Komutanı Albay Zafer Özden, Belediye Başkan Vekili Mehmet Yurt, AK Parti İl Başkanı Hasan Yağcıoğlu, İGM Başkanı Güray Parçal, İl Emniyet Müdürü Kayhan Ay ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını Mustafa Kaya Anadolu Lisesi Okul Müdürü Serdar Arpacı yaptı.

Ea30A42E 3698 4F93 A3Cf 6Fb5A3882A49

Devrekani’de "Oğuz Atay Projesi" büyük ilgi gördü Devrekani’de "Oğuz Atay Projesi" büyük ilgi gördü

‘İstiklal Marşı, vatanımızın tecrit edildiği, ordularımızın terhis edildiği, hayat ve varlık haklarımızın tahrip edildiği bir dönemde yazılmıştır’ diyen Serdar Arpacı’nın konuşması şöyle: “İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Anadolu coğrafyasının pek çok yeri işgale uğramış, düşman orduları, Anadolu'yu vatan edindikten bin yıl sonra ilk defa Türk yurdunun harim-i ismetine sokulmuştur. Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Böyle bir ortamda yazılan İstiklal Marşı Allah Resulünün Yol Arkadaşına buyurduğu ‘Korkma!’ seslenişi ile başlar. Bu Semavi sesleniş, her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesini, en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesine dönüştürmüştür. Korkma seslenişi manevi dirilişin sembolü olarak geleceğe dair umutları perçinlemiş, özgüveni ayağa kaldırmıştır. Vatanın korunması bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen; bu topraklar altında kefensiz olarak yatan şehit dedelerini unutmayan vefalı bir gençliğin eliyle olacaktı. Akif’in ifadesiyle ‘Asımın Nesliyle.’ Asımın Nesli öyle bir nesildir ki O, nereden geldiğini, kendi kültür, ahlak ve medeniyet kodlarını bilir, ilmi ve fenni kendi yitik malı bilip Onun peşinde koşar, geleceğini ve hakiki manada medeniyeti; değerleri ve ilmi üzerine inşa eder. Asımın Neslinin karşısındakiler ise Medeniyeti yüzlerindeki vahşeti örtmek için bir maske gibi kullanan tek dişi kalmış canavarlardır. Asrın sözde medeni devletleri, en güçlü silahlarıyla yurdumuzu işgale yeltenmişler. Fakat Türk ordusu çelikleşmiş iradesi ve iman dolu göğsüyle onlara en güzel cevabı vermiştir. İstiklal Marşı, Türk milletinin var olup olmamak arasındaki buhranlı, sancılı, tereddütlü ve sıkıntılı vaziyetinin; bunun yanında büyük bir şevk, heyecan ve imanla beslenen istiklal ve hürriyet mücadelesinin ölümsüz bir destanıdır. Evet, Akif 'in hayatı yazdıklarından daha büyüktür. O İstiklal Marşı'nı tekrar yazabilir misiniz denildiğinde: ‘O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O milletin malıdır’ demiş ve İstiklal Marşı'nı Safahat'ına almamıştır. Yine İstiklal Şairimizin ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diye dua etmesi o günlerin, hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın bir göstergesidir” dedi.

505478Bf 2E01 4D73 A3C0 C78756D09Bb8

Konuşmanın ardından Mustafa Kaya Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen program kapsamında “41 Öğrenciden 41 Mısra ile İstiklal’e” video gösterimi ile “İstiklal Yolu’ndan İstiklal Marşı’na” temalı canlandırma gerçekleştirildi.

Mehmet Âkif Ersoy (2)

Program sonunda İlkokullar Arası İstiklal Marşı Okuma Yarışması’nda 1’inci olan Merkez Ali Fuat İlkokulu Öğrencisi Zeynep Erva Siper, 2’nci olan Devrekani Yunus Emre İlkokul Öğrencisi Afranur Eskiömeroğlu ve 3’üncü olan Seydiler Şehit Ersin Yenel İlkokul Öğrencisi Kenan Bilal Baykuş’a ödülleri Vali Yardımcısı Aydın Ergün tarafından takdim edildi. Program sonunda Kastamonu Anaokulu Öğrencisi Almila Çelik Birinci, İstiklal Marşı’nın tamamını ezbere okudu. (Cengiz MUHZİROĞLU)

Mehmet Âkif Ersoy (3)

Editör: Banu Türkmenoğlu