Kastamonu'da arıcılara ekipman desteği
Kastamonu'da arıcılara ekipman desteği
İçeriği Görüntüle

Kurban Bayramı süresince açık kalan pazarlarda büyükbaş kurbanlıklar 100-250 Bin ve küçükbaş kurbanlıklar da 15-25 bin civarında satıldı. Bu yıl gurbetten ilimize tatilin kısa olması nedeniyle çok sayıda kişi gelmezken, ilimizde kurbanlık satışları da olumsuz yönde etkilendi. 

İl merkezi ve ilçelerimizde 15 binin üzerinde kurbanlık satıldı, 15 bin kurbanlıktan 2 milyarın üzerinde gelir elde edildi Besicinin cebine giren 2 Milyar civarında para ilimiz ekonomisini canlandırdı. Kurbanlık satışları üreticilere, esnafa ve bu sektörle ilgili tüm herkese önemli maddi gelir sağlayarak ekonomilerine katkı sundu.  
İlimizde en çok hayvan yetiştirilen, hayvancılık merkezi olan Devrekâni İlçesinin geçim kaynakları arasında önemli yer tutan, hayvancılık sektörü için önemli olan Kurbanlık satışları yüz güldürdü.

Devrekâni Belediye Başkanı Engin Altıkulaç il dışına giden kurbanlık ve Devrekâni’deki satılan Kurbanlıklar ile ilgili açıklamada bulundu.

Belediye Başkanı Engin Altıkulaç yaptığı açıklamasında, “Devrekâni İlçemizden bu yıl Ankara Şap Enstitüsü’ne ilçemizden gönderilen kan örnekleri temiz çıkan kurbanlıklarımızı Şaptan Ari Bölge olan Trakya Avrupa Yakasına kurbanlık sevkiyatını gerçekleştirdik. Toplam 786 büyükbaş, 150 tane de küçükbaş hayvan İstanbul ilimize sevk edildi. Sadece Devrekâni ilçesinden, büyükşehir olan İstanbul iline 36 kamyonla sevkiyat oldu. Sevki olan bu kurbanlıklar İstanbul'da başta Sultangazi olmak üzere Çoban Çeşme, Alibeyköy, Maltepe hayvan pazarlarında pazar buldu ve 36 kamyonla giden kurbanlıkların tamamına yakını satıldı, ilimize geri gelen kurbanlık olmadı. 
“Devrekâni Kurban pazarımızda kurban satışları çok iyi oldu”

Devrekâni hayvan pazarımıza yaklaşık bir aydan beri her hafta pazar yerine 700-800 civarında büyükbaş hayvan getirilmekte ve bunların tamamına yakını da satıldı diyen  Başkan Altıkulaç, “ Fiyatlar değerlendirildiğinde geçen yılla bu yıl arasında çok cüzi bir fiyat farkı söz konusu. Yaklaşık kesildiği zaman karkas ağırlığı 150-200 kilogram gelen bir kurbanlığın fiyatı ise 120 bin lira civarında satıldı. Devrekâni ilçe merkezimizde ağırlıklı olarak büyükbaş hayvan kesilmesi tercih edildi. Her sene ilimizden il dışına giden kurbanlık sevkiyatında azalma oluyor. Geçen yıl İstanbul iline bin tane hayvan sevk etmiştik. Bu sene ise 786 tane büyükbaş, 150 tane de küçükbaş hayvan sevk ettik.” ifadelerini kullandı.  

Kurban Bayramı vesilesiyle il ve ilçelerimize gelen gurbetçi hemşehrilerimiz ekonomik anlamda yöresel ve diğer ürünlerimizin satışlarını hareketlendirdi. Başta yöresel gıda, el emeği ve göz nuru ürünler olmak üzere köylerimizde üretilen Hayvansal Yöresel ürünlerimizle alakalı ekonomik anlamda ciddi bir hareketlenme oldu. Başta yağ kesik, mantı, ev baklavası olmak üzere sarımsak, çekme helvası, simit, köy ekmeği, pirinç, tarhana, bal, pekmez  gibi ürünlerimizi satışa sunulan yerlerde bu ürünlerin İstanbul ve diğer illerimizden gelen hemşehrilerimiz tarafından tercih ediliyor olması esnaf ve üreticilerimizi mutlu ve memnun etti.
Kurban kesimlerinde çok sayıda vatandaş yaralanarak, sağlık kuruluşlarına, hastanelere gitti. Yaraları hafif olanlar tedavisi yapılarak taburcu edildi. 

Muhabir: Kastamonu İstiklal Gazetesi