Sıfır kilometre araçların teslimatlarında sürenin 20 ila 25 gün sarkacağı dile getirildi. Durumu fırsat bilen bazı Çinli firmaların teslimatlar için saldırılara rağmen Kızıldeniz’den geçerek adeta “Kamikaze” olmaya soyunduğu ifade ediliyor.

İsrail-Hamas savaşına bağlı olarak Kızıldeniz’de İran destekli Husiler, Aralık ayı başından bu yana Süveyş Kanalı’ndan geçen bazı gemilere saldırı düzenliyor.

Gemiler rotalarını Ümit Burnu’na çevirirken, uzayan mesafe Türkiye’nin dış ticaretine de balta vurmaya başladı. İthalat yüklerinden sonra ihracat siparişler de sıkıntıya girdi.

“KRİZ UZARSA, TEDARİK TÜRKİYE’YE KAYABİLİR”

Ekonomi Gazetesi’nden Aysel Yücel’in haberine göre, taşımacılık maliyetleri 3-4 kat arttı. Yetkili isimler özellikle raf ürünleri kısa olan ürünlerin gönderiminin bu nedenlerle askıya alındığını dile getiriyor. Sektör temsilcileri ise Kızıldeniz’deki krizin uzaması durumunda pandemide olduğu gibi Türkiye için fırsatlar yaratabileceğini ifade ediyor.

Sıcak günlerin gözdesi soğuk içecekler zamlandı! Sıcak günlerin gözdesi soğuk içecekler zamlandı!

OTOMOBİL TESLİMATLARINA RÖTAR

Uzakdoğulu otomotiv devi Honda’nın Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, Kızıldeniz’deki gelişmelerin ithal otomobillerin teslimatında gecikmelere neden olacağını belirterek, "Gemi seferlerinin rotayı değiştirmesi nedeniyle sefer süreleri 20-25 gün arasında uzadı. Bu gecikmenin fiyatlara etkisi olmaz ama teslimatlar bir miktar gecikir” dedi.

UZAKDOĞULU ARMATÖRLERDEN TÜRK FİRMALARA “KAMİKAZE” TEKLİFİ

Uzakdoğu-Avrupa hattında konteyner navlununun katlanarak artması, Çinli armatörleri hareke geçirdi. Bazı Uzakdoğulu armatörler 3-5 bin TEU’luk gemilerle Doğu Akdeniz ve Türkiye limanlarına charter sefer koymaya hazırlanıyor. Türk firmalara da mail atan bu şirketler, Maersk, CMA CGM gibi armatörlerin 5.500 dolara taşıdığı malı, Uzakdoğu’dan Türkiye’ye 4 bin doların altında taşımayı teklif ediyor. Bu armatörlerin, Husilerin saldırılarına rağmen Kızıldeniz’den geçerek adeta “Kamikaze” olmaya soyunduğu ifade ediliyor. Ancak talep nedeniyle Uzakdoğu-Türkiye hattında navlunun düşmesi beklendiği için bu firmaların geri adım atabileceği öngörülüyor.

Kaynak: Ekonomi Gazetesi - Ekonomim