Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi tarafından düzenlenen “Sanat Buluşmaları-3” etkinliği kapsamında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim-İş Eğitim Anabilim öğretim Üyesi Prof. Dr. Meliha Yılmaz Anadolu Uygarlıklarının Çağdaş Türk Resim Sanatına Etkisi” konulu söyleşide öğrenciler ve sanatseverler ile buluştu.

Sanat buluşmaları-3 etkinliği çerçevesinde 27 Şubat 2024 tarihinde Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirilen “Anadolu Uygarlıklarının Çağdaş Türk Resim Sanatına Etkisi” isimli söyleşide Prof. Dr. Meliha Yılmaz eserlerinde geniş̧ bir coğrafyaya yayılmış̧ olan ön Türkler tarafından, yaşadıkları coğrafya ve göç̧ yollarındaki kayalara işlenen, temelde insan-insan, insan-tabiat ve insan-evren ilişkilerinin yansıtıldığı ifade ederek, bu resimlerdeki iki boyutlu çizgisel unsurları kayalardan alarak tuval yüzeyine taşıdığına ve onları sanatın diğer unsurlarıyla buluşturarak çağdaş̧ bir anlayışla yorumladığını söyledi. 

Prof. Dr. Yılmaz, ön Türklerin inançlarını, ritüellerini, gündelik yaşamlarını, avlanmalarını, hatta eğlencelerini dahi yansıttıkları kaya resimlerinin mitolojik anlatılar da içerdiğini vurgulayarak eserlerinin temel kaynağını oluşturan bu resimlerindeki mitoloji kaynaklı imgeler ise, sanatçının eserlerinde yoğun bir sembolik anlatımı da kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Söyleşi sonunda Prof. Dr. Yılmaz Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin sorularını cevapladı. Söyleşinin ardından Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar Galerisi’nde Prof. Dr. Meliha Yılmaz’ın Türk mitolojisi ve Anadolu uygarlıklarını modern çizgiler ile harmanladığı kişisel resim sergisi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Toplamda 37 eserden oluşan ve Prof. Dr. Yılmaz’ın “Mitolojik İzler” ismini verdiği 20. kişisel sergisi akademik personel ve öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. 

Sergi, 4 Mart 2024 tarihine kadar sanatseverleri bekliyor.

Sanat buluşmaları-3 etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen söyleşide konuşan Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Erol Yıldır,2023-2024 akademik yılında değerli sanatçılar ile öğrencileri bir araya getirmekten ve etkinliklere gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, sanat buluşmaları etkinliklerinin sanata ve sanata ilham olan doğanın canlandığı bahar döneminde de hızla devam edileceğini ifade etti. Ayrıca Prof. Yıldır, “Sanat Buluşmaları-3 kapsamında bilgi ve deneyimlerini öğrencilerimizle ve bizimle Prof. Dr. Meliha Yılmaz’a teşekkür ederiz” diyerek konuşmasını tamamladı.

Kü’de ‘Mitolojik İzler’ Sergisi Büyük Ilgi Gördü (1)

Editör: Banu Türkmenoğlu