Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin kıyıları, iklim değişikliğinin tetiklediği bazı afetlerin tehlikesi altında. Söz konusu afetler, son yıllarda sıklıkla yaşanmaya başlandı. Uzmanlar özellikle Akdeniz kıyı şeridi hakkında uyarılarda bulunurken, Akdeniz plajlarının 5 ila 10 yıl içinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Peki hangi afet bu tehlikeyi yaratıyor? 

SON YILLARDA SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR

Kısaca meteotsunami olarak adlandırılan meteorolojik tsunami ile taşkınlara neden olan deniz kabarmaları, son yıllarda daha fazla görülmeye başlanan meteorolojik olaylar arasına girdi. Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, meteotsunamilerin atmosfer basıncındaki ani değişiklikler sonucu meydana geldiğini ve tsunami dalgalarıyla benzer özellikler taşıdığını belirtti. Beşiktepe, Akdeniz ve Karadeniz'in en çok meteotsunami yaşanan bölgeler olduğunun altını çizdi.

"Bu denizlerde gelgitin genliği oldukça düşük olduğundan meteotsunamilerin oluşturduğu deniz seviyesi oynamaları hemen hissedilebiliyor. Deniz suyu sıcaklıklarındaki artışlar nedeniyle güçlenen deniz ve atmosfer etkileşimleri, hava kütlelerinin hareketlerinde kararsızlık ve ani değişimler yaratıyor. Bunlar da meteotsunamileri oluşturuyor."

Sahillerimizi Bekleyen Korkutucu Gelecek! 1

AKDENİZ PLAJLARI YOK OLABİLİR

Meteotsunamilerin Akdeniz'deki sıcak noktasının Alanya olduğunu belirten Beşiktepe, özellikle son 10 yılda Akdeniz'de görülen meteotsunamilerin sayısında çok fazla artış olduğuna dikkat çekti. Meteotsunamilerin, kıyının yapısına göre farklı sonuçlar doğurarak akıntıyı çok hızlandırabildiklerini ve rip akıntısına neden olabildiklerini hatırlattı.

Denizler soğuyamadığı için ekstrem olayları daha çok göreceğimizi açıklayan Prof. Dr. Cem Gazioğlu ise, Akdeniz'de sıklıkla yaşanan meteotsunamiler için tedbir alınmazsa Akdeniz'deki plajların 5-10 yıl içinde yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Editör: Mehmet Salman