Hamurun avuç içlerinde ovularak çimdik çimdik parçalara ayrılmasından dolayı bu adı alan Ovmaç çorbası, az malzemeyle de leziz yemekler hazırlanabileceğinin delilidir. Bu çorba daha çok Batı ve Orta Anadolu sofralarının yanı sıra Kastamonu ve özellikle tarım alanlarının geniş olduğu bölgelerde yaygın olarak yapılmaktadır.
Bu çorba çeşitli bölgelerde yapılsa da Kastamonu’nun yöresel lezzetleri arasındadır. Yeşil mercimekli ve sütlü tarzı da yapılan ovmaç çorbası birçok yöre mutfağında yer alır.
Tencerede beş su bardağı su ısınırken bir su bardağı un, bir adet yumurta ile yoğrulur. Parmaklar arasında ovuşturma usulü ile küçük ufalanmış hamurlar elde edilir. Nohuttan daha küçük parçalar kopartılarak biraz un konmuş avuçlar arasında ovalanıp yuvarlanır ve unlu bir tepsinin içerisine konulur. Bütün hamur bitene kadar bu muamele yapılır. Tepsi sallanarak her yeri un bulanır.
Ilıyan suya ağır ağır bırakılan hamurlar, topaklanmaması için sürekli karıştırılır. Kaynayınca tuz ve ezilmiş üç diş sarımsakla tuz ilave edilir. Kıvamı koyu ise su katılarak açılabilir. Altı kısılır. Çırpılmış küçük bir kase yoğurt ilavesiyle bir iki taşım daha kaynatılıp ocak kapatılır. Erimiş tereyağda çevrilen kuru nane çorbaya gezdirilir.
Bir tencereye beş bardak su veya et suyu ile birlikte bir çay kaşığı tuz atılıp kaynatılır. Su kaynadıktan sonra hamurlar içerisine azar azar atılır. Hamurların bir araya toplanmaması için devamlı karıştırılır. Hamurlar suyun yüzüne çıktıktan sonra on dakika kadar bu şekilde kaynatılır, altı kapatılır.
Bir yumurtanın sarısı, un ve yoğurt iyice çırpılır. Ilınan çorbanın suyundan alınarak bu karışıma ilave edilir. Akışkan hale gelen bu terbiye çorba tenceresinin içerisine aktarılır.
Tencere ocağın üzerine konularak kaynayana kadar karıştırılır. Kaynamaya başlayınca altı kısılarak yedi - sekiz dakika kadar daha pişirilir.
Bu esnada tereyağı eritilerek içerisine pul biber ve nane ilave edilir, kızgın şekilde ocaktan alınan çorbanın üzerine gezdirilir. Ovmaç Çorbası sıcak olarak servis edilir.
Ovmaç Çorbası hangi yöreye aittir?
Bu çorba daha çok Batı ve Orta Anadolu sofralarının yanı sıra Kastamonu ve özellikle tarım alanlarının geniş olduğu bölgelerde yaygın olarak yapılmaktadır.
Bu çorba çeşitli bölgelerde yapılsa da Kastamonu’nun yöresel lezzetleri arasındadır. Yeşil mercimekli ve sütlü tarzı da yapılan ovmaç çorbası birçok yöre mutfağında yer alır.