OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, 2019 yılında kurularak Türkiye’nin ilk kenevir araştırma enstitüsü olma özelliği taşıyor. Her yıl Samsun'un Vezirköprü ve Bafra ilçelerindeki deneme arazilerinde ekilen kenevir, Kastamonu dahil olmak üzere birçok bölgede üreticilere dağıtılıyor. 2024 yılı itibarıyla, Samsun, Amasya ve Kastamonu’da toplamda 13 bin 500 dekar alanda kenevir üretimi gerçekleştirildi.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİN ÜRETİMİ ARTACAK

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevirin farklı alanlarda kullanılabilmesi için yürütülen projelere dikkat çekerek, "Kenevirin inşaat, ilaç, hayvan yemi ve daha birçok sektörde kullanılması amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Özellikle kenevirin yara iyileştirici ve yüzey yenileyici özellikleri üzerine de araştırmalarımız devam ediyor," dedi. Prof. Dr. Aytaç ayrıca, kenevirden tuğla, yalıtım malzemesi, konfeksiyon ürünü gibi birçok katma değeri yüksek ürün elde edilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Motorine 97 kuruş indirim geliyor: İşte tarih Motorine 97 kuruş indirim geliyor: İşte tarih

GELENEKSEL VE YENİLİKÇİ YÖNTEMLERİN BULUŞTUĞU EĞİTİM

OMÜ Ladik Meslek Yüksekokulu’nda Kenevir Dokuma Tezgahtarlığı Bölümü’nde eğitim gören öğrenciler, geleneksel motifleri öğrenmenin yanı sıra kenevirin daha verimli kullanılması konusunda da eğitim alıyor. Bu eğitimler, gelecekte kenevirin sanayiye daha etkili bir şekilde kazandırılmasını sağlayacak.

KASTAMONU’DA KENEVİRİN GELECEĞİ PARLAK

Kastamonu’daki kenevir üretiminin artan trendi, bölgedeki çiftçilere yeni iş olanakları yaratırken, kenevirin daha fazla alanda kullanılmasına olanak tanıyacak. OMÜ'nün yürüttüğü ıslah çalışmaları ve yapılan bilimsel araştırmalar, Kastamonu'nun da katma değeri yüksek kenevir ürünlerinin merkezi haline gelmesine katkı sağlayacak.

Kaynak: AA / Derleme Haber