Analiz, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında yaşanan çözülme ve yabancı para mevduatındaki değişimlere odaklanıyor. Son iki ayda KKM hesaplarından yaklaşık 14 milyar dolar çözülme gerçekleşirken, yabancı para mevduatındaki artış sadece 3,3 milyar dolar olarak kaydedildi.

TCMB’den KKM’ye Dair Çarpıcı Veriler

Kamu harcamalarında zirvede Kamu harcamalarında zirvede

Bankacılık ve Finansal Kuruluşlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Fazilet Çavuşoğlu, Hazine ve Kurumsal Operasyonlar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cihan Fırat ve Uzman Yardımcısı Erinç Menekşe tarafından hazırlanan analiz, mevduat tercihleri ve KKM hesaplarındaki gelişmeleri detaylı bir şekilde ele alıyor.

Analize göre, son dönemde yabancı para mevduatında gözlemlenen artışın, tasarruf sahiplerinin Türk lirasına olan ilgisini artırdığı ve KKM hesaplarındaki azalma süreciyle ilişkili olduğu belirtiliyor. Tasarruf sahiplerinin Türk lirasına olan yönelimi, yabancı para mevduat tutarındaki artışa rağmen, KKM bakiyesinin hızla azalmasına neden oldu.

Mevduat Tercihlerinde TL’ye Yönelim

Mart ayında başlayan sıkılaşma adımlarının etkisiyle, nisan ve mayıs aylarında mevduat sahiplerinin Türk lirasına yöneliminin arttığı vurgulanıyor. Haziran başında yabancı para mevduat bakiyesi 210 milyar dolardan 190 milyar dolara gerilerken, Türk lirası mevduat payında kayda değer bir artış yaşandı. Temmuz ve ağustos aylarında bu eğilim yavaşlasa da devam ediyor.

Özellikle tüzel kişilerin lira payı tarihsel ortalamaların üzerine çıkarak istikrarlı bir şekilde artış gösterdi. Ekonominin cari fazla verdiği yaz aylarında şirketlerin döviz hesaplarını artırdığı ve KKM’den çıkış sürecinin bu artışı desteklediği ifade ediliyor.

KKM Çözülme Süreci Hızlandı

Nisan 2024’ten itibaren yerleşiklerin Türk lirası varlıklara olan ilgisinin arttığı, TCMB’nin KKM arzını azaltmaya yönelik adımları ve Hazine’nin yaptığı vergi düzenlemeleriyle KKM hesaplarında çözülmenin hızlandığı belirtiliyor. Son iki ayda KKM hesaplarında 14 milyar doları aşkın çözülme yaşanırken, vade dönüşlerinde döviz veya altın tercih edilen miktar 4,7 milyar dolar oldu. Bu süreçte yabancı para mevduat sadece 3,3 milyar dolar arttı.

Editör: Serkan Kebecioğlu