Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık fiyatları da gündemdeki yerini aldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yıl kurbanlık fiyatlarının geçen seneye göre büyükbaşta yüzde 21, küçükbaşta ise yüzde 25,9 oranında arttığını açıkladı. Bayraktar, en yüksek hisse fiyatlarının ise İstanbul’da 30 bin ila 45 bin lira arasında değiştiğine dikkat çekti. 

KURBANLIK SAYISI 3 MİLYON 350 BİNE YAKLAŞTI
Bayraktar, bu yıl yaklaşık 750 bin büyükbaş ve 2 milyon 600 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 350 bin civarında kurbanlık hayvanın kesileceğini tahmin ettiklerini söyledi. Ancak satışların geçen yıla kıyasla daha yavaş ilerlediğini belirtti.

Yeni Teşvik Sistemi yatırımcılara anlatılacak
Yeni Teşvik Sistemi yatırımcılara anlatılacak
İçeriği Görüntüle

BÜYÜKBAŞTA 350 BİN, KÜÇÜKBAŞTA 40 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
Bayraktar, kurbanlık fiyatlarının hayvanın büyüklüğü, ili ve satış koşullarına göre farklılık gösterdiğini vurgulayarak şu bilgileri paylaştı:

"Büyükbaş kurbanlıklar 80 bin liradan başlayıp 350 bin liraya kadar çıkıyor. Küçükbaş hayvanların fiyatı ise 13 bin lira ile 40 bin lira arasında değişiyor. Canlı kilogram fiyatı büyükbaşta ortalama 300,38 lira, küçükbaşta ise 307,52 lira civarında."

İSTANBUL ZİRVEDE: HİSSE FİYATI 45 BİN LİRA
Bayraktar, özellikle büyükbaş hayvanlarda ortaklaşa kurban kesimlerinin yaygın olduğunu ve hisse fiyatlarının şehirden şehre değiştiğini dile getirdi. İstanbul’da büyükbaş hayvan hisselerinin 30 bin ila 45 bin lira arasında, Ankara’da 25 bin ila 40 bin lira arasında, İzmir’de ise 23 bin ila 40 bin lira arasında değiştiğini açıkladı.

753 MİLYON LİRALIK DERİ POTANSİYELİ, 602 MİLYON TL’Sİ EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
Kurbanlık fiyatlarındaki artışın, yemden işçiliğe, veterinerlik hizmetlerinden nakliyeye kadar birçok kalemdeki maliyet artışından kaynaklandığını söyleyen Bayraktar, kurbanlıklardan elde edilecek deri gelirinin de önemine değindi:

"Standartlara uygun şekilde kesilirse büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıklardan toplam 753 milyon liralık deri geliri elde edilebilir. Ancak kayıplar nedeniyle ekonomiye kazandırılabilecek tahmini tutar 602 milyon 400 bin lirada kalacaktır."

KASAPLIK HİZMETİNE 4,4 MİLYAR LİRA AYRILACAK
Bayraktar, Kurban Bayramı süresince kesim işlemlerini gerçekleştirecek kasaplara toplamda 4,4 milyar lirayı aşan bir ödeme yapılmasının öngörüldüğünü ifade etti. Bayram sonunda hayvanların satılamaması durumunda ise devreye Et ve Süt Kurumu’nun girmesi gerektiğini vurguladı:

"Satılamayan kurbanlıkların, üreticiyi mağdur etmeyecek bir fiyatla ESK tarafından alınması, bu işin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor."

Muhabir: Serkan Kebecioğlu