Son zamanlarda sıkça merak edilen bu konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından daha önce açıklama yapılmıştı. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, oruçlu olan bir kişinin sadece açlıktan ve susuzluktan kaçınması yeterli değildir. Aynı zamanda oruçlu bir Müslümanın kötü sözlerden, yalandan, gıybetten ve diğer günahlardan da uzak durması gerekmektedir.

Hz. Peygamber'in hadislerinde de vurgulandığı gibi, oruçlu bir kişinin yalan söylemekten ve kötü davranışlardan kaçınması önemlidir. Bu nedenle, oruç ibadetini yerine getirirken küfretmek gibi günahlardan uzak durmak da gereklidir.
 

Küfür Etmek Orucu Bozar mı? Diyanet'e göre Küfür oruç bozan sakıncalı hareketler listesinde mi?

Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, "Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhârî, Savm, 8).

Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir."

Bu konuda Dinayet;" Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir." şeklinde açıklama yapıyor.

Editör: Serkan Kebecioğlu