KOSGEB Girişimcilerini Seçiyor” mottosuyla yola çıkan KOSGEB, girişimcilerin projeleriyle kendilerini göstermelerini ve yeni kurulan işletmeleri destekleyerek sürdürülebilirliklerini sağlamayı amaçlıyor. 2024-2028 stratejileri doğrultusunda KOSGEB, Girişimci Destek Programı üst limitini 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkardı. 2024 yılı 1. çağrı başvuruları, 10 Mayıs-28 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Kurul, değerlendirmesinden geçen projeler 01-15 Ağustos tarihleri arasında illerde yapılacak jürilerin karşısına çıkacak. Bu kapsamda Kastamonu İş Geliştirme Desteği 1. Çağrı Jüri Toplantısı Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.

Kurul aşamasından geçen projelerin jüri değerlendirmesi KOSGEB Kastamonu Müdürlüğü Koordinesinde, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı, Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu Teknokent, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı ile Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü paydaşlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

2024 yılı 2. çağrı başvuruları 30 Ağustos’ta sona erecek

1 Ağustos tarihi itibariyle başlayan Girişimci Destek Programı İş Geliştirme Desteği 2024 yılı 2. çağrı başvuruları da 30 Ağustos’ta sona erecek. Bu çerçevede İş Geliştirme Desteği 2. çağrı bilgilendirmesi Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda yapıldı.

İş Geliştirme Desteği kapsamında, girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli destek sağlanacak. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha eklenecek.

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında

Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanacak.

NACE Rev. 2’ye göre “İmalat, Telekomünikasyon, Bilgisayar Programlama ve İlgili Faaliyetler, Bilgi Hizmet Faaliyetleri, Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri” sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler, iş geliştirme desteğinden yararlanabilecekler.

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.

Whatsapp Görsel 2024 08 05 Saat 19.55.35 31D987Ba

“İş geliştirme desteğiyle 1 milyon 500 bin TL’nin üzerinde destek vereceğiz”

KOSGEB Müdürü Nevzat Erol, “KOSGEB olarak girişimcilik destek programlarında yine bir dönüşüm içerisindeyiz. Bu dönüşüm çerçevesinde de destek süreçlerinin hem başvuru süreçleri hem de değerlendirme süreçleri farklılaştırılmış durumda. Şu anda jüri olarak daha önce kurul aşamasında değerlendirilmiş olan projelerin firmaların yüz yüze sunumlarını yapacaklar. Jüri olarak bizlerde sunumlarının neticesinde soru-cevap yaparak değerlendirme puanlaması yapacağız. Başkanlığımızın aldığı bu karar çerçevesinde bütün Türkiye çapında aynı zamanda bir çağrı oluşturuldu. Bu çağrı dönemi içerisinde başvuran projeler uzaktan değerlendirilen kurul üyeleri tarafından puanlama ile değerlendirmeye alındılar. Bu değerlendirmeler neticesinde 50 puan ve üzere puan alan girişimcilerimiz jüri aşamasına geçmesi noktalarında hak kazandılar. Bizlerde jüri aşamasına geçmiş olan firmalarımızı değerlendireceğiz. Bizim puanlamamız neticesinde de her ilde ilk üç sıraya giren işletmeler ve sonrasında da 100 üzerinden değerlendirdiğimizde en son puanı alan işletmeler noktasında sıralamaya tabi tutularak destekleme kararı verilecek. Daha önce ileri girişimci adı altında imalatçı girişimcilerimizi destekliyorduk. Şimdi işletme geliştirme desteğiyle onlara daha fazla ileri girişimcilerimize 300 bin liraya kadar destek veriyorduk, iş geliştirme desteğinde 1 milyon 500 bin TL’ye ve ilave iş kurma ve diğer ilave tutarlarla 2 milyon liraya kadar destek alabilme imkanı oldu. Bu manada desteğin hem tutarı hem de şekli itibariyle niteliği aslında arttırılmış oldu. Bizlerde basından da bu noktada yardımlarını bekliyoruz. İlimizdeki bütün paydaş kamu kurumları ile özel kuruluşlardan ve sivil toplum kuruluşlarından da bunun duyurulmasını ve daha fazla sayıda girişimcinin bu noktada başvurmasını önemsiyoruz. Başvuru öncesinde müdürlüğümüze gelindiğinde mutlaka bizler bu arkadaşlarla özel olarak ilgilenip başvurularının daha nitelikli hale gelmesi noktasında katkı da veriyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından KOSGEB KOBİ Uzmanı Halil Salepçi tarafından jüri üyelerine bilgilendirmede bulundu.

KOSGEB

Editör: Serkan Kebecioğlu