Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi’nde, “Kent Müzesi 2024 Bilim Günleri” etkinlikleri kapsamında “Tohum Belgeseli” sunumu ve “Neolitik Devrim ve Tarımın Başlangıcı” konulu panel düzenlendi. 
Törene Vali Yardımcısı Çetin Kılıç, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nida Sinsi, KASMİB Müdürü Tuncay Sönmezışık, Kronaspan Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Gülamoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Serdar İzbeli, önceki dönem Seydiler Belediye Başkanı Mehmet Şahin, Bazı STK başkan, yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı 
Programda açılış konuşması yapan Kastamonu Kent Müzesi ve Mimar Vedat Tek Kültür Merkezi sorumlusu Dr. Murat Karasalihoğlu; “İlimizin kültür ve sanat atmosferine taze soluklar katmak, bilim ve akademi dünyası ile kentimiz arasında bir köprü olabilmek için başlattığımız Kent Müzesi Bilim Günleri'nin ilkini hem topraklarımızda hem topraklarımızı kültür yapan tüm uygarlıklarda kutsal olarak bilinen tohum/tahıl yani bir nevi ekmek konusuyla başlatıyor olmak bizim için farklı bir değerdedir. Umarım bu değer asla azalmadan nice bilim günlerini kentimizle buluşturabiliriz. Biliyorsunuz, etimolojik açıdan kültür cultura kelimesinden gelmektedir. Latince'de cultura; sürmek, ekip biçmek, işlemek, inşa etmek anlamında kullanılmıştır. Kültür, insanın var olmasıyla birlikte meydana gelen dünyayı algıma biçimi, onu değiştirmesi, dönüştürmesi, kendi yaşamına mal etmesi, elde etiği anlamı yaşantısına karşılık gelen her şeyi aktarmasıdır” dedi. 
“Kent Müzesi 2024 Bilim Günleri” etkinliklerinde Avrupa Birliği Türk Delegasyonundan koordinatör ve ünlü gazeteci Ümit Sezgin açılış konuşması yaparak “Tohum” belgeselinin çekim süreci ve Anadolu’nun insanlık mirasına armağanı olan tohum ve tarım hakkında bilgiler verdi. Anadolu ve Balkanlar prehistoryasının en önemli ismlerinden Arkeolog Profesör Mehmet Özdoğan, belgeselin yönetmeni Sevinç Baloğlu, Arkeoloji ve Sanat Yayınları sahibi Nezih Basgelen, arkeolog ve üretici Mustafa Afacan yine bir arkeolog olan Dr. Murat Karasalihoğlu’nun moderatörlüğünde insanlığın tarıma geçişi, ilk tohumlar ve tarımın dünyaya yayılmasını son bilimsel veriler ışığında panel gerçekleştirildi. 

Kent Müzesi (3)
“BURADA BİR KÜLTÜR DEVRİMİ YAŞANIYOR”
Arkeolog ve Üretici Mustafa Afacan ise; “Burada bir kültür devrimi yaşanıyor. Tabii bu kültür devriminin buluşmasında bizim Kent Müzemizin çok önemli bir payı var. Yani ülkemizde il bazında kurulan ilk Kent Tarihi Müzesi’nden daha sonra Valilik ve İl Özel İdaremizin gerçekten çok ciddi sahiplenmesiyle bugün çok daha modern bir hale gelen ve modern müzecilik anlamında gerçekten Türkiye'de de örnek olabilecek bir müzemiz. Gerçekten bugün Kastamonu Kent Müzesi ve yine devamında gelen şimdi Vedat Tek Müzesi ile Türkiye'de hem modern müzeciliğe hem de kültürel mirasın korunması anlamında bayraktarlık yapıyor. Kastamonu gibi küçük ölçekli veya tırnak içinde ‘taşra’ diyebileceğimiz bir ilde işte böylesi insanları bir araya getirip saatlerce kültür dinlemelerini özümsemelerini sağlıyor” dedi. 


“TÜRKİYE TOHUMLARINI KAYBEDİYOR”
Türkiye’nin tohumlarını kaybettiğini söyleyen Afacan; “Türkiye tohumlarını kaybediyor, hatta kaybetti. Ben şeker pancarının tohumunun bize dışarıdan hibrit geldiğini öğrendiğimde inanamadım. Yani biz her sene onu hibrit olarak Avrupa'dan alıyoruz, Türkiye'deki fabrikalarımız bunu sadece 25 kiloluk çuvallara bölüyorlar ve sonra bunu çiftçiye dağıtıyorlar. Bu inanılmaz bir şey. Yani bu uluslararası şirketlerin bizim veya devletlerin, tankla topla falan gelmesine hiç gerek yok. Şekeri vermediğin zaman bitti. Bizim Kastamonu'da kültürlü sanatı ilerletecek olan ilk önce üniversitemiz ama baktığınız zaman kendi kaynaklarımızla yapmaya çalışıyoruz. Şurada üniversite hocalarının, öğrencilerinin şurayı tıklım tıklım doldurması lazımdı. Şehirleri korumak için, kültürleri korumak için sizin aslında gastronominizi de, mutfak kültürünüzü de korumamız gerekiyor. O yönde de bir alanı açmanız gerekiyor. Kapanmış işte o alanları yeniden gün yüzüne çıkartmanız gerekiyor ve bunu da çeşitlendirmemiz gerekiyor ki bunun etrafında da bir ekonomi oluşsun” şeklinde konuştu.
Program sonunda soru cevap kısmında da Kastamonu Olgunlaştırma Enstitisünden Asiye Rabia Birinci, Lisanslı Harita Kadastro Mühendisi Feza Tiryaki   ve diğer bazı kişiler de konuşma yaptı. 
Programda konuşmacılara katılımcı protokol tarafından plaket verildi.  (Cengiz MUHZİROĞLU)

Kent Müzesi (1)-1

Editör: Banu Türkmenoğlu