Kastamonu'ya atanan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinataloji Uzmanı Op. Dr. Umutcan Kayıkçı, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok’u ziyaret etti.

Kastamonu'da normal doğum bilgilendirme standı açıldı Kastamonu'da normal doğum bilgilendirme standı açıldı

Kastamonu tarihinde ilk kez bir Perinatoloji uzmanı atandı. Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesine ataması yapılan Perinatoloji uzmanı olan Op. Dr. Umutcan Kayıkçı ve Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Sefa Öztürk İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok‘a ziyarette bulundu.

Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’nden ziyaretle ilgili şu açıklama yapıldı: “Sohbet ortamında geçen ziyarette, Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Sefa ÖZTÜRK ve ilimizin ilk Perinatoloji Uzmanı olan Op. Dr. Umutcan KAYIKÇI ‘ya Hastanemizde riskli gebelikler ünitesini üst düzey cihazlar ve profesyonel bir ekiple daha aktif hale getirmeyi amaçladıklarının altını çizen İl Sağlık Müdürümüz “Hastanemizin sadece Kastamonu iline değil, il dışından gelecek hastalara da hizmet veren bir tedavi merkezi olması için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz” diyerek ilimiz de görev yapması dolayısıyla nazik ziyaretleri, iyi dilek ve temennileri için kendilerine teşekkür etti.

PERİNATOLOJİ NEDİR?

Yüksek Riskli Gebelik veya Maternal Fetal Tıp olarak da adlandırılmaktadır. Tıpta en hızlı gelişen bilim dallarından biri olan Perinatoloji Kadın Hastalıkları ve Doğum anabilim dalının bir yan dalıdır.

2009 yılında Sağlık Bakanlığımız tarafından yayınlanan genelge ile bir yandal haline gelmiştir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları arasında yapılan yandal uzmanlığı sınavını kazananlar üç yıl yandal uzmanlığı eğitimi sonucunda başarılı olurlarsa Perinatoloji uzmanı (Perinatolog) olma hakkını kazanırlar. Perinatoloji biliminin diğer adı da “Maternal Fetal Tıp” olup, bu dalın uzmanlarına “Maternal Fetal Tıp Uzmanı” da denilmektedir.

*Perinatoloji;* Riskli gebelik ve yüksek riskli gebelik olarak ifade edilebilen, anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyebilecek, gebelik sürecinde ciddi sağlık problemlerinin gelişimine sebebiyet verebilecek hastalıkların veya koşulların takip ve tedavisini yürüten bilim dalıdır. Sağlıklı bir gebenin rutin takibini kadın doğum uzmanları yürütebilirken, özel koşul veya rahatsızlıklar nedeniyle riskli olan gebeliklerin takibi perinataloglar tarafından yürütülür.

PERİNATOLOJİ HANGİ HASTALIKLARLA İLGİLENİR?

Perinatoloji; anne ve bebek sağlığını sıkıntıya sokabilecek risk faktörlerinin bulunduğu gebelik vakalarıyla ilgilenir. Aşağıdaki durumlar yüksek riskli gebeliklere yol açabildiğinden, perinatoloji alanına girer:

●18 yaş altı ve 35 yaş üstü gerçekleşen gebelikler,

●Hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkları olan anne adaylarının gebelikleri,

●Gebelik sırasında gelişen diyabet hastalığı,

●Gebelik sırasında gelişen yüksek tansiyon,

●Preeklampsi veya eklampsi,

●Plasentanın anatomik yerleşim problemleri, aşağı yerleşimli veya derin yerleşimli plasenta (plasenta previa),

●İkiz veya çoğul gebelikler,

●Kan uyuşmazlığı veya Rh uyuşmazlığı,

●Bebekte büyüme ve/veya gelişme geriliği,

●Amniyon sıvısının fazla veya az olması ile ilgili problemler,

●Bebeğin anne karnındaki pozisyonuna bağlı sorunlar,

●Gebelik sırasında gelişen enfeksiyonlar veya anne adayındaki kronik enfeksiyonlar,

●Genetik hastalıklar veya gelişimsel problemler, organ eksiklikleri ya da anomalileri,

●İri bebekler.

Bu ve benzeri sağlık sorunları sıklıkla anne adaylarının gebelik öncesinde veya gebelik esnasında bulunabilir veya anne ile bebeğe ait risk faktörleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu açıdan risk faktörlerine sahip hastaların gebelik takiplerinin bir perinatoloji uzmanı tarafından yapılması daha etkindir.

KİMLER PERİNATOLOJİYE BAŞVURMALIDIR?

Sağlıklı gebelikler aile hekimi ve kadın doğum uzmanının iş birliği ile kontrol altında takip edilebilirken, yüksek riskli gebelik geçiren veya riskli gebelik geçirme ihtimali olan anne adaylarını Kadın Doğum Uzmanları tarafından perinatoloji uzmanlarına yönlendirilirler. Bu doğrultuda, Kadın Doğum Uzmanları tarafından yapılan yönlendirme ile riskli ve yüksek riskli gebelerin takiplerinin perinatoloji bölümünde yapılması daha etkin olacaktır."

Editör: Mehmet Salman