Ülkemizin dört bir yanında ve tabi ki Kastamonu’da da tarım başta olmak üzere kırsal alanda taşımacılıkta kullanılan eşek popülasyonunda korkutan düşüş yaşanıyor. O sevimli ve sadık hayvan dostlarımızı artık şehir içerisinde görmekse neredeyse olanaksız hale geldi. Nesillerdir insanoğlunun yükünü taşıyan eşeklerin soyu tükeniyor, sadece Barış Manço'nun şarkısında bir söz olarak hatıralarımızda kalacaklar..

Esek

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, 1991 yılında 943 bin 751 olan eşek sayısı, 32 yıl sonra 86 bin 455’e gerilemiş durumda. 

TÜİK verilerine göre düşüş bu şekilde devam ederse, eşek nüfusu 6 yıl sonra yok olacak

Kastamonu sokaklarında da bir zamanlar özgürce dolaşan eşekler, yıllar boyunca şehrin sevimli simgelerinden biri haline gelmişti. Dünyanın en güzel gözlerine sahip bu canlılar, sadakatleri ve sevgi dolu bakışlarıyla her zaman kalplerimizi ısıtmış, yükümüzü taşımışlardı. Ancak son zamanlarda, Ejiao adı verilen geleneksel bir ilacın talebiyle, bu masum varlıkların kaderi üzerinde karanlık bulutlar dolaşıyor.

Çin'de yüzyıllardır sağlık ve gençlik iksiri olarak kullanılan Ejiao'nun hammaddesi, eşek derisi. Donkey Sanctuary'nin tahminlerine göre, her yıl 5,9 milyon eşeğin bu ticaret için katledilmesi, eşeklerin varlığını tehdit ediyor.

Afrika, bu vahşi ticaretin merkezinde yer alıyor. Dünya genelindeki 53 milyon eşeğin üçte ikisi Afrika'da yaşıyor ve Ejiao talepleri nedeniyle yok olma tehdidi altında. Eşek derisi ticareti bazı bölgelerde yasa dışı olsa da, yüksek fiyatlar ve talep, eşek hırsızlığını ve kaçakçılığı tetikliyor.

Ancak umut ışığı hala var. Afrika ülkeleri ve Brezilya, eşek nüfusunun azalmasına karşı koymak için eşeklerin kesilmesini ve ihracatını yasaklamayı planlıyor. Afrika Birliği Zirvesi'nde gündeme gelecek bu yasaklar, ticareti başka ülkelere kaydırabilir ve Ejiao üreticilerini alternatif kaynaklar aramaya zorlayabilir.

Eşeklerin yok oluşu sadece bu canlıları değil, uluslararası toplumu da endişelendiriyor. Kırsal yaşamın ayrılmaz bir parçası olan eşeklerin yok olması, birçok insanın geçim kaynağını da tehdit ediyor.

Editör: Serkan Kebecioğlu