Yavuz Selim (İbni Neccar) Mahallesinde, Eligüzel Sokağı köşesinde yer almaktadır. Tamamı kesme taştan, itinalı bir işçilikle yapılmıştır. Cami avlusuna girilen tek kapı kemeri ve duvarının bazı bölümlerinde kabartma (taş işçiliği ile) rozetler yapılmıştır. Kıble duvarının dış yüzüne kabartma bitki motifleri dikkat çekmektedir. Ayrıca, giriş kapı tarafı hariç diğir üç cephesindeki taş işçiliği ile yapılmıştır.

Sultangazililer'in Kültür Gezilerinde rotaları Kastamonu Sultangazililer'in Kültür Gezilerinde rotaları Kastamonu

Eligüzel İbni Neccar Camii

Büyük-küçük Kuş Evleri cepheleri güzelleştirmektedir. Namaz kılma yeri kare planda olup üzerini tek kubbe örtmektedir. Kubbe çevresi ve pencere kenarları kalem işi bitki motifi ile bezenmiştir. Kubbe tavanı ortasında İhlas Suresi yazılıdır. Kapı duvarındaki kitabesinde; Dülgeroğlu adıyla meşhur Murat oğlu Hacı Nusret tarafından 1353 yılındı yapıldığı anlaşılmaktadır.

G Xrfzpr W A A Aj Gdu

Dönemin estetik anlayışını gözler önüne seren eserin en dikkat çekici özelliklerinden biri, 3 metre 10 santimetre boyunda ve 70 santimetre genişliğindeki ahşap kapısıdır. Ankaralı Nakkaş Mahmud oğlu Abdullah tarafından caminin inşa tarihinden dört yıl sonra yapılmış olan bu kapı, 1356 yılında tamamlanmıştır.

Eligüzel İbni Neccar Camii2

UNESCO DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİ’NDE YER ALIYOR

El işçiliği ve motifleriyle dikkat çeken, Hint meşesinden yapılmış olan ahşap kapısı, dönemin sanat ve zariflik anlayışını yansıtmaktadır.  Asırlara meydan okuyan ve eserin kültürel dokusunu yansıtan 666 yıllık tarihi kapı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan vakıf eser Kastamonu Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii’nin kapısını yapan aynı ustanın eseri olması sebebiyle oldukça değerlidir.

Ecdadımızın bize bıraktığı değerli mirası siz de ziyaret edebilir, geçmişin derinliklerine yolculuk etme fırsatı yaşayabilirsiniz.

Editör: Banu Türkmenoğlu