Ahşap bindirme tekniğiyle, çivi kullanılmadan inşa edilen cami; Anadolu’nun nadir ahşap mimari örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Caminin mihrabının sağ ve sol üst köşelerinde Kayı Boyu’nun damgası yer alıyor.

Caminin dış duvarlarında görülen 1164 sayısı, yapının hicri 1164 (miladi 1750) yılında inşa edildiğine veya bu tarihten önce yapıldığına işaret ediyor. Bu da caminin üç asırlık tarihini doğrulayan önemli bir detay olarak değerlendiriliyor. Yine duvarlarda bulunan kadırga tipi kürekli gemi figürleri, Karadeniz’e yalnızca 18 kilometre mesafedeki Keşlik Köyü’nün geçmişte denizcilikle olan bağını gün yüzüne çıkarıyor.

1983 yılında “korunması gereken taşınmaz kültür varlığı” olarak tescillenen Keşlik (Ali Paşa) Camii, uzun yıllar bakımsız kaldıktan sonra 2017-2018 yılları arasında restore edilerek bugünkü haline kavuşturuldu.

Keşlik Ali Paşa Camii Mihrap

Kastamonulu kadınlar şerpuşla çağı selamlayacak
Kastamonulu kadınlar şerpuşla çağı selamlayacak
İçeriği Görüntüle

Sosyal medyada paylaşılan videoda, “Kastamonu Bozkurt’ta Keşlik köyüne geldik. 3 asırlık hiçbir şekilde içi kullanılmadan yapılan bir camiye geldik. Mihrabında Kayı Boyu içerikleri var. Şimdi içeri girelim ve etrafa dolaşalım. Farih anahtarımızla 3 asırlık camiye adım atıyoruz. Sağ ayağımızla giriyoruz.” ifadeleriyle caminin iç mekanına dair izlenimlere de yer verildi.

Muhabir: Serkan Kebecioğlu