Kastamonu'da 13 Mayıs 2024 bugün nöbetçi eczane hangisi? Kastamonu'da 13 Mayıs 2024 bugün nöbetçi eczane hangisi?

Dünya Veteriner Hekimler Günü, her yıl Nisan Ayı’nın son Cumartesi günü dünya genelinde veterinerlerin çalışmalarının önemini vurgulamak için kutlanıyor. Bu yılki tema "Veteriner hekimler temel sağlık çalışanlarıdır" olarak belirlendi. Kastamonu Veteriner Hekimler Odası, yayınladığı basın açıklamasıyla bu özel günün önemine vurgu yaparak, veteriner hekimlerin hayvan sağlığı, toplum sağlığı ve çevre sağlığı gibi alanlarda önemli bir rol üstlendiklerini belirtti.

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı, "Veteriner hekimlik mesleği, sadece hayvanların sağlığını değil, aynı zamanda insan sağlığını da etkileyen önemli bir meslekti. Veteriner hekimler, hayvan hastalıklarının kontrolü, zoonotik hastalıkların önlenmesi ve gıda güvenliğinin sağlanması gibi konularda büyük bir sorumluluk taşıyordu" dedi.

Ancak, meslektaşlarının yaşadığı zorluklara da dikkat çeken Maşalacı, "Veteriner hekimler olarak, mesleğimizi şiddetten uzak bir ortamda icra etmek istiyorduk. Ayrıca, atanamayan genç meslektaşlarımızın istihdam sorunlarının çözülmesi ve serbest çalışan veterinerlerin karşılaştığı mevzuatın ağırlığının hafifletilmesi gerekiyordu" şeklinde konuştu.

Kastamonu Veteriner Hekimler Odası, kamuoyunun veterinerlerin haklarına ve mesleğin önemine dair bilinçlenmesini ve destek verilmesini talep etti.

Veteriner Hekimler Odası tarafından yapılan başın açıklamasının tamamı şu şekilde oldu:

 

     Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) girişimleri ile 1,8 milyon civarında veteriner hekim tarafından 24.sü kutlanacak olan ‘ Dünya Veteriner Hekimler Günü ’ her yıl Nisan Ayı’nın son Cumartesi günü o yıl için belirlenen bir tema ile kutlanmaktadır. Bu yıl belirlenen tema ise   “Veteriner hekimler temel sağlık çalışanlarıdır”
     Günün amacı; tüm dünyadaki veteriner hekimlik organizasyonları arasındaki işbirliği ve etkileşimi güçlendirmek, veteriner hekimlerin, hayvanların ve diğer tüm canlıların hayatını korumaya yönelik çalışmalarını vurgulamak, bu gün ile veteriner  hekimlik mesleğinin önemi hakkında farkındalığın artırılmasıdır.
       Belirlenen tema ile Veteriner Hekimlerin bu alanlardaki çalışmalarına kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amaçlanmaktadır. Altı kıtada sayıları 1.8 milyonu geçen Veteriner Hekim tarafından 24'ncü kez kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimler Günü, Veteriner Hekimler için onur kaynağı, gurur kaynağı ve mutluluk kaynağı olmuştur.
      DVHG , veteriner hekimlerin hayvan sağlığına, toplum sağlığına ve çevre sağlığına katkılarını anlamak için önemli bir fırsattır. Hayvanları hastalıklardan korumak, acı çeken ama anlatamayan dilsiz canlıları korumak, meslek mensuplarına manevi bir mutluluk vermektedir.
     Kendilerini mesleklerine adamış ve tutkuyla çalışan veteriner hekimlerin, ne kadar zorlu koşullarda görev yaptıkları çoğu kez bilinmemektedir. Bu nedenle Dünya Veteriner Hekimler Günü, mesleğin tüm yönleriyle dünyada tanınmasına vesile olmakta ve veteriner hekimlerin çalışma şevkini arttırmaktadır.
     Veteriner Hekimlik hayvanların evcilleştirilmesi ile tarih sahnesine çıkmış dünyanın en saygın ve köklü mesleklerinden biridir. Veteriner Hekimlik eğitiminin başlaması ile birlikte hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, beşeri hekimliğin gelişmesine büyük katkılar sağlamıştır. Veteriner hekimler; hayvan sağlığının ve aynı zamanda insan sağlığının korunması, hayvan refahının iyileştirilmesinin yanı sıra, gıda güvenliğinin sağlanması, küresel açlığın azaltılması, zoonoz hastalıkların önlenmesi, hayvan ıslahı, tıbbi araştırmalar ve biyolojik çeşitliliğin korunması alanında yaptıkları çalışmalarla insanlığa büyük katkılar sağlamışlardır.
   Veteriner Hekim; Veteriner Tıp uygulamalarını aldığı eğitim sonunda uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üreme, beslenme, hastalık ve yaralanma süreçlerine müdahale eden, öncelikle koruyucu hekimlik uygulamaları ile hastalıklar ortaya çıkmadan önleyen, hayvanlardan insanlara bulaşan yüzlerce hastalığın önlenmesi için insan sağlığını da hizmet eden bir Tıp mensubudur.
 
         Yani SAĞLIK ÇALIŞANIDIR…
   Küresel sağlığın ayrılmaz ve önemli bir parçası olan Veteriner Hekimler,  yalnızca hayvanların sağlığı ve refahı ile ilgili değil, aynı zamanda zoonotik hastalıkların önlenmesi, yönetimi ve kontrolü ile ilgili çeşitli görevler yürütmektedirler.    Zoonotik bir hastalık olan COVID-19 pandemisi sürecinin başından itibaren önemli roller üstlenmiş ve üstlenmeye devam etmektedirler.
      Bu bağlamda sağlık alanındaki kurumların koordinasyonunun güçlendirilmesi şarttır. COVID-19 pandemisi, TEK SAĞLIĞIN ne denli önemli olduğunu güçlü bir şekilde ortaya koymuştur. Zoonotik hastalıklara karşı mücadelede en etkili olan yol tek sağlık uygulamasıdır. Bu amaçla ülkemizde de Tek Sağlık kavramı, işlevsel yapıları bir an önce tanımlanarak, etkin hale getirilmelidir. Ayrıca; Veteriner Hekimler, Dünyanın bir çok ülkesinde yaşanan, ülkemizi de etkileyen COVİD-19 pandemisinde de gövdelerini siper ederek insanlarımızın sağlığı için çalışmışlardır. 2021 yılında da ekibiyle COVİD-19'a karşı TURKOVAC Aşısını geliştiren Türk Veteriner Hekim Bilim insanımız Prof. Dr. Aykut ÖZDARENDELİ'ye teşekkürlerimizi sunuyoruz.
      Kurumsal  bazda hazırlananlar yerine ileride karşılaşabileceğimiz yeni salgınlara yönelik etkin bir Salgın Eylem Planının insan, hayvan ve çevre sağlığı alanında faaliyet gösteren kurumların eşgüdüm ile oluşturulması kaçınılmaz hale gelmiştir. Dünya Veteriner Hekimler Günü vesilesiyle bir kez daha dikkatlere sunmak isteriz ki; Toplum sağlığı açısından stratejik konumu ve vazgeçilmezliği ile veteriner hekimlik ülkemizde de hak ettiği yere taşınmalı, ilgili yasalarla sağlık hizmetleri sınıfında bulunan veteriner hekimlerin mesleki haklar açısından beşeri sağlık meslek grubu ile birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu durumda daha adil bir uygulama gerçekleştirilmiş olacaktır.
      Veteriner Hekimler hayvan sağlığını korumanın yanında insan sağlığına da önemli katkıda bulunurlar. Dünyada 300'den fazla hayvandan insana bulaşan zoonoz hastalıklardan, çalışmalarıyla insanları Veteriner Hekimler korurlar. Çalışmaları esnasında atın çiftesini yer ölürler, karnına ineğin boynuzunu yer yaralanırlar, elini kedi tırmalar, bacağını köpek ısırır v.b zorlu bir mesleği yapmaya çalışırlar. Bu mesleği yaparken de ülkemizde maalesef sağlık çalışanı olmamıza rağmen, sağlık çalışanlarına verilen fiili hizmet zammı (yıpranma payı) hakkında faydalandırılmadığımız gibi Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasasında da yine kapsam dışı bırakılmaktayız.

     Veteriner Sağlık Grubu çalışanları görevlerini ifa ederken beşeri sağlık hizmetleri veren sağlık personeli gibi çok sık ciddi şiddet olayları ile karşı karşıya kalmaktadır. Halk sağlığı adına özveri ile sağlık hizmetini yürütmeye çalışan Veteriner Hekimlerimize de giderek artan şiddetin önlenebilmesi için Sağlıkta Şiddet Yasası kapsamına alınması esasen toplum sağlığını koruyacaktır.
         Veteriner Hekimlerin mesleklerini şiddetten uzak bir ortamda rahat bir şekilde icra edebilmeleri dileğiyle…
           Aramızda mesleğe atılacak olan öğrencilerimiz var; bu bağlamda Plansız artırılan fakültelerle eğitimde nitelik tartışılır hale gelmiş, her yıl mezun olan yaklaşık 3000 genç veteriner hekim istihdam sorunu yaşamaya başlamıştır.
         Atanamayan binlerce genç meslektaşımızın umutları kırılmış, geleceklerini yurt dışında aramaya başlamışladır. Son iki yılda yurt dışına gitmek için başvuranların sayısı 20 kat artmıştır. İnsana yapılan yatırım boşa gidecek olup , nitelikli beyinler ülkeyi terk etmeye başlamıştır.
           Serbest çalışan veteriner hekimler orantısız mevzuatın getirdiği ağır ceza ve baskılarla  hastalarına yeterli zaman ayıramaz, işlerini yapamaz hale gelmiştir.
          “Veteriner Hekimlerine destek veren bir ülke; hayvan sağlığına, gıda sağlığına ve toplum sağlığına sahip çıkmış demektir.“
     “Çünkü bizler;  Damar yolu açarken Hemşire, Operasyona hazırlanırken anestesizt, Ameliyatta cerrah,  Sezeryanda jinekolog, Kanlı ishalde dahiliyeci, Kırıklarda ortopedists, Rpt de kardiyoloğuz…
       Köylerde Baytar, Tarihte Mehmet Akifiz, Avrupa da üstad,  Memlekette küçümseniriz!!!
Hayvan sağlığı bizden sorulur, Zoonozları ezbere biliriz, Halk sağlını korur,  Çevre bilincini benimseriz. Gıdayı kontrol eder, Canlıyı ayırt etmeyiz. Var olan bütün hayatlara hizmet ederiz, VETERİNER HEKİMLERİZ…”
   
     Gelecek için stratejik öneme sahip, yaşamın hemen her alanına dokunan veteriner hekimlik mesleğinin uğradığı hak kayıplarının durdurulması, alınan haklarının iade edilmesini istiyoruz.
     Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, mesleğimizde yaşanan olumsuzluklar esasen, toplum sağlığı,  hayvan sağlığı, çevre sağlığı, ulaşılabilir, sağlıklı et, süt ve diğer hayvansal ürünlerde yaşanacak sorunlar anlamına gelmektedir. 
     Bilinmelidir ki bizler, dünyanın en saygın, ömür boyu yüksek ahlak ve sorumluluk gerektiren Veteriner Hekimliği mesleğinin üyeleriyiz. Şahsi çıkar ve siyasi amaç gözetmeksizin ülkemizin çıkarları doğrultusunda hayvansal üretim, hayvan sağlığı ve refahı, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı ve çevre sağlığı konularında büyük bir azimle çalışacak mesleğimizi birlik ve beraberlik içerisinde en ileri noktalara taşıyacağız.
    Altı kıtada veteriner hekim tarafından kutlanan bu gün ; veteriner hekimler için onur kaynağı, gurur ve mutluluk kaynağıdır. Tüm meslektaşlarımın bu anlamlı gününü kutluyor, mesleklerini şiddetten uzak bir ortamda rahatlıkla yapabilecekleri daha mutlu yarınlara vesile olmasını diliyorum.
   Yine bu vesile ile  başta Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere Hakka yürüyen tüm meslektaşlarımı rahmetle anıyor, ruhları şad , mekanları cennet olsun diyorum.
    Ülkemiz ve mesleğimiz adına daha güzel yarınlarda buluşmak ümidiyle…

Editör: Serkan Kebecioğlu