Kastamonu Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Koop. Birliği (KÖY-KOOP) Tahir Aydın Toplantı Salonu’nda Ormancılık Sektörü toplantısında konuşan Çatalzeytin Temsilcisi Celal Çetinkaya, KDV oranları hakkında tepkide bulundu.

celalcetinkaya

Çetinkaya konuşmasında “Bizlere çıkan KDV’yi ve onların adına kesmiş gibi göründüğümüz KDV oranlarını nasıl ödeyeceğiz? Biz ilk önce onu düşünüyoruz. ? Yani şu anda bu sene hiç kesim yapmadı diyen bir kooperatifin ayın 29’unda 100 bin liraya yakın KDV ödemesi var. Bu 100 bin liraya yakın KDV’yi ödeyemezse 116 bin liradan ödemesi lazım. Kusura bakma, eğer biz evlatsak evlatlığımızı bilelim, yok üvey  evlatsak da evlatlığımızı bilelim. Yani bu orman köylüsü demekle de illa ki dış kapının mandalı değiliz. Lastikli olmazsa kravatlı hiç geçinemez. Bunu en iyisini Atatürk zamanında söylemiş. Köylü olmadığı müddetçe de şehirlinin dürüst yaşayacağını, lüks yaşayacağını ben sanmıyorum ve bu gidişatlıkta hak edindiğimiz paralarımız, pullarımız zaten verilmedi, çul oldu, mazota geldi bilmem ne kadar zam ona yok? Elektriğe geldi ona yok. Hadi su köyde Allah'tan Allah vergisi ona tamam bir şey demiyoruz. Odun yedişer, sekizer ster verdiler, lütfettiler onu verdiler  verebildiler ancak. Yolumuz dersek hak götüre,  Ne kaldı geriye bir tek canımız kusura bakmasınlar. Yani bu saatten sonra benim diyebileceğim dersem biraz ağır konuşmuş olacağım. En alası evlat evlatlığını bilsin, baba babalığını bilsin. Biz evlatlığımızı bildik. Babalarımızla bizi düşünsünler” dedi.

ahmetkoroglu

 “ÜRETİCİNİN VE ÇALIŞANIN SAHİBİ YOK, DERDİMİZİ ANLATACAK KİMSE YOK”

Ahlat Kooperatifi Başkanı Ahmet Köroğlu ise, Bu işler için bir kere 2 ay emek veriyoruz. 2 ayda bir para bekleyeceksek herkesin kredi kartı borcu var mazot,  Benzin, petrol her yere borçları var. Yani borcunu nasıl ödeyecek? Ben Kooperatifte para bırakmadım, herkese dağıttım. Bir de tuttum kendim hayvan sattım vallahi onu da verdim ya ne yapayım? Adam mağdursa bu orman üretiminden geçinen insanlar var yani ben yetkilileri de aradım. Milletvekilim Serap Ekmekçi’yi de aradım. İl başkanımız Doğan Ünlü’yü de aradım. Hep 10 gün içinde gelecek dediler, 10 gün geçince yine bir şey yok. 10 gün bitmedi ki, doğru ne yapalım yuttuk. Dün bu sefer de Milletvekilimiz Hasan Baltacı’yı aradım.  Oda meclis de dile getirdi. Başkanımız belirtti, 29’unda dedi, hayır 26’sı son. 27’si olursa KDV faiz işliyor. Şimdi biz olmayan  paranın KDV’sini yatıracağız. Biz olmayan paranın KDV’sini  nasıl yatıralım.

Gideyim köylüden mi toplayayım şimdi kapı kapı gezip de. Derdimizi kime anlatalım. Biz işletmelere gidiyoruz. İşletme müdürlüğü, Bölge Müdürlüğü dedikleri bize niye biliyor musun? Cimer’e başvurun. Cimer’i arıyorum sürekli meşgul. Dün akşama kadar sürekli  aradım mümkün değil. kimi kime şikayet edelim ben bilmiyorum. Yani derdimizi gelip biz başkanımıza söylüyoruz. Elinden geleni yapıyor ama kimseye ulaşamıyoruz. Burada İşletme Müdürü, Bölge Müdürü ilerisi yok. Ben arkadaşlarla birlikte toplantı yaptık. Birlikte genel müdürlüğe giderim, hatta köylüyü toplayalım. Bölge Müdürlüğünün önünü dolduralım, köylümüz dertlerini orada müdürlere anlatsın. Başka çaremiz kalmadı. Traktörlere binelim oralara gidelim. Köylü hemşerilerimiz bizi sürekli arıyor. Bizim para ne zaman verilecek diye,  ne cevap vereyim yok. Bize ya siz niye gitmiyorsunuz yetkililere siz kötüsünüz pasifsiniz. Yani kötüyüz hakikaten kime gideyim ben. Milletvekillerine numaralarını arıyorum, il başkanımızı arıyoruz. Başkanımız üst birlik başkanımızı arıyoruz. Başka da gideceğimiz bir yer yok. Derdimiz bu inşallah çözüm olur. Şu KDV’leri  bir yazsınlar da ceza almadan onu ödeyelim, derdimiz bu”

sevketyerli

“ORMAN KÖYLÜSÜNE, ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKAN, ÇIKACAK OLAN YOK”

Şevket Yerli Birlik Yönetim Kurulu Üyesi ve Tosya Ortalıca Kooperatifi Başkanı, “2 kooperatif var biri güçlü birinde iş gücü yok. O iş gücü olmayan sahasında kesim var. Ben talip oluyorum ben keseyim diyorum yok diyor işte bak sen kesemezsin dışarıdan müteahhit getirip onlara veriyorlar. Niye bizden nemalanamıyorlar,  benim görüşüm yani öyle de gözümle görmedim ama dışarıdan gelen bir talipliyi daha önce tercih ediyorlar. Ben bu konuda muzdaripim. Orman sahalarında yollara hiç önem verilmiyor, çamurda nakliyat yapılıyor, arabalar gitmiyor.  Nakliyeciler bu yolları kumlattırmıyor.  Ben Devlet miyim, yolları kumlayacak, buna bir çözüm istiyoruz. Eskiden traktörlerle nakliye yapılıyordu, şimdi traktörlerle nakliye yapan yok. 3-5 tane kamyon civarında devletin verdiği vayitli fiyata da çekmeyiz diyorlar. Kooperatiflerine diyorlar diğer kesenlerden kes bizim nakliye ücretlerine. Hani böyle de bir sıkıntımız var. Bunların giderilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Cengiz MUHZİROĞLU

Editör: Serkan Kebecioğlu