Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy, Trabzon’da katıldığı bir panelde yaptığı açıklamada, son 20 yılda dünya genelinde yaklaşık 7 bin doğal afette 1 milyon 250 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Türkiye'nin, doğal afetlerin en sık yaşandığı ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Ersoy, “İklim değişikliği nedeniyle heyelan ve taşkınlar daha sık ve yıkıcı hale geldi. Alt yapı yetersizlikleri ve doğaya verilen zararlar, afetlerin olumsuz etkilerini artırıyor,” dedi.

HEYELANLARIN ETKİLERİ ARTIYOR

Ersoy, "Doğu ve Batı Karadeniz Bölgeleri sel, su baskınları ve heyelanlar nedeniyle büyük risk altında. Son 50 yılda meydana gelen doğa kaynaklı afetlerin yüzde 45’ini heyelanlar oluşturuyor. İklim değişikliğinin etkilerini göz önünde bulundurduğumuzda, 2019’da ülkemizde heyelan ve taşkınların diğer afetler arasındaki oranının yüzde 70’e ulaştığını görüyoruz," ifadelerini kullandı.

Emekli Tümamiral Gürdeniz: "İnebolu ve mühimmatlar olmasa yoktuk biz" Emekli Tümamiral Gürdeniz: "İnebolu ve mühimmatlar olmasa yoktuk biz"

KASTAMONU DA LİSTEDE

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde olduğu kadar Batı Karadeniz'de de heyelan riski yüksek. Kastamonu’nun da aralarında bulunduğu bu bölgelerde sel, su baskınları ve heyelanlar sıkça yaşanıyor. Ersoy, “Kastamonu’nun yanı sıra Trabzon, Rize, Erzurum, Giresun, Artvin gibi iller de bu doğal afetlerin etkisini yoğun şekilde hissediyor,” diyerek risk altındaki bölgelerin durumuna dikkat çekti.

Kaynak: Haber İHA / Foto: Arşiv