Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Özgür Yılmaz, “Organ bağışı konusunda hem tıp öğrencilerimizi hem de halkımızı bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. Kastamonu gibi tarihi ve kültürel bir şehirde, bu konunun sosyal ve dini boyutlarını da ele alarak farkındalığı artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Bitter çikolata tüketimi tip 2 diyabet riskini yüzde 21 azaltıyor Bitter çikolata tüketimi tip 2 diyabet riskini yüzde 21 azaltıyor

hakan kubalı-1

KASTAMONU'DA SAĞLIK HİZMETLERİNDE BÜYÜK GELİŞME

Etkinlikte konuşan Kastamonu Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Kastamonu’nun sağlık hizmetlerindeki gelişmelerine dikkat çekti. Kubalı, “İlçelerimizde böbrek hastaları için birimler kurduk, il merkezindeki hastanemizin teknolojik altyapısını güçlendirdik. Sağlık alanındaki bu yatırımlar, Kastamonu’nun vatandaşlarına en iyi hizmeti sunmasını sağlıyor” dedi.

Sağlık alanında Türkiye'nin önemli bir dönüşüm gerçekleştirdiğini belirten Kubalı, Mustafa Kemal Atatürk’ün sağlık alanındaki reformlarını hatırlatarak, “Bugün Kastamonu’da ve Türkiye’nin dört bir yanında, sağlık hizmetlerinin en ücra köşelere kadar ulaştığını görüyoruz. Ancak organ bağışı gibi kritik bir konuda, Avrupa ülkelerinin çok gerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

ORGAN BAĞIŞI İÇİN KASTAMONU’DAN ÇAĞRI

Organ ve Doku Nakli İl Koordinatörü Prof. Dr. Zahide Doğanay ise Kastamonu’da organ bağışının önemini vurguladı. Doğanay, “Türkiye’de böbrek nakli bekleyen 24 bin 449 hasta var ve her yıl 2 bin 500 kişi yeterli bağış olmadığı için hayatını kaybediyor. Kastamonu halkının bu konuda daha duyarlı olmasını ve organ bağışına destek vermesini bekliyoruz” dedi.

Etkinlik kapsamında, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan stantta, organ bağışının nasıl yapılabileceği konusunda bilgilendirme yapıldı. Stantta çok sayıda vatandaş bağışçı olmak için başvuruda bulundu.

Kaynak: İHA