Kastamonu Üniversitesi tarafından yürütülen "İklim Politikaları ve Gençlik" çalıştayı, Türkiye’nin dört bir yanından gençlerin katılımıyla Daday ilçesinde düzenlendi. 35 lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisinin katıldığı etkinlikte, küresel iklim değişikliği krizine karşı gençlerin rolü ve çözüm önerileri ele alındı.

"AMERİKA, ÇİN VE RUSYA EN BÜYÜK SORUMLULAR"

Çalıştayda konuşan Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük, iklim değişikliğinin etkilerini ve sorumluluklarını değerlendirirken, "Dünyayı tüketiyoruz" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Küçük, "İklim değişikliğine sebep olan ülkeler arasında Amerika, Çin ve Rusya başı çekiyor. Bu ülkeler, hem endüstrileşme hem de nüfus yoğunluğu nedeniyle çevreye en büyük zararı veren ülkeler" dedi.

"AĞAÇLANDIRMA VE SIFIR ATIK PROJELERİNE ÖNEM VERİYORUZ"

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli adımlar attığını belirten Küçük, ağaçlandırma çalışmaları ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımına dikkat çekti. "Devletimiz, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri. Ayrıca güneş, rüzgar ve biyoenerji gibi kaynaklarla karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz" dedi.

GENÇLERİN GÖZÜNDEN DOĞA VE İKLİM KRİZİ

Etkinlik kapsamında öğrenciler, Azdavay ve Pınarbaşı kanyonlarında doğanın güzelliklerini deneyimlerken, yangın sahalarında rehabilitasyon çalışmalarını yerinde gözlemledi. Atık yağların geri dönüştürülmesiyle elde edilen sabun yapımı gibi uygulamalı etkinlikler de gerçekleştirildi.

Proje Yürütücüsü Berkan Güngör, çalıştayın önemine vurgu yaparak, "İklim krizinin çok boyutlu etkilerini ele aldık. Bu kriz sadece çevresel değil, ekonomik ve sosyal etkiler de barındırıyor. Çözüm ise çok paydaşlı ve kapsayıcı bir yaklaşımda saklı" dedi.

"TEKNOLOJİ VE YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Kastamonu Teknokent AŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Alperen Kaymakcı ise, inovasyonun önemini vurguladı: "İklim değişikliği uzun vadeli bir süreç. Gençler, bu sürecin çözümünde başrol oynamalı. Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisimiz, gençlerin fikirlerini hayata geçirmeleri için her zaman destek sunmaya hazır."

İKLİM KRİZİNE KARŞI DAYANIŞMA ŞART

Çalıştayın sonunda uzmanlar ve katılımcılar, sürdürülebilir üretim ve tüketim modelleri üzerine fikir alışverişinde bulundu. Kastamonu İl Afet ve Acil Durum Müdürü Dr. Suat Tüfekci, "Hiçbir ülke iklim değişikliğinin etkilerinden kaçamaz. Bu yüzden küresel dayanışma kaçınılmaz" ifadeleriyle, iklim krizine karşı iş birliğinin önemini vurguladı.

Dünya Engelliler Günü’nde Daday'da anlamlı konferans Dünya Engelliler Günü’nde Daday'da anlamlı konferans

Bu çalıştay, bahar aylarında düzenlenecek büyük bir iklim zirvesinin ön adımı olarak değerlendiriliyor. Gençler, uzmanlar ve yerel yönetimlerin ortak vizyonuyla, Kastamonu’da sürdürülebilir bir gelecek için güçlü bir adım atıldı.

Kaynak: İHA