Kastamonu'da kestane ağaçlarını tehdit eden ve halk arasında "katil arı" olarak bilinen gal arısı zararlısına karşı önleyici adımlar atılıyor. 2014 yılında Türkiye'de ilk kez görülen gal arıları, 2021'de Kastamonu sahilindeki kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgelere yayıldı.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 2022'de başlatılan mücadele, İnebolu Orman İşletme Müdürlüğü'nün sorumluluk alanına da taşındı. İnebolu'daki Gökbel köyü ve Doğanyurt ilçesindeki kestane ağaçlarına, laboratuvarda üretilen "Torymus sinensis" adlı böceklerin salımı yapıldı.

İnebolulu Yağız Batu bebek ilacına kavuştu İnebolulu Yağız Batu bebek ilacına kavuştu

7De0E144 A8C9 4F07 B58B 769Bdcd78516

İnebolu Orman İşletme Müdürü Azmi Şenel ve Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü Uğur Şahin, bu önemli adıma liderlik ederek kestane gal arısıyla mücadelede önemli bir adım attılar.

Şahin, mücadelenin biyolojik ve biyoteknik olmak üzere iki yöntemle sürdürüldüğünü açıkladı. Biyolojik mücadelede, zararlı böcekleri yiyen faydalı böceklerin kullanılmasıyla kestane gal arısıyla mücadele ediliyor. Ayrıca, biyoteknik mücadele kapsamında, sarı renkli yapışkan tuzaklar kullanılarak havada uçan kestane gal arıları toplanıyor.

1F780Baf 5Dbf 4B34 99E5 F6386C5B7220

Bu çabalardan biri olan sarı tuzaklar, tam uçma döneminde 400 ile 700 arası kestane gal arısını toplayabiliyor. Bu yıl daha geniş bir alanda yapılan mücadelede, kestane gal arısının yayılmasını engellemek için çaba harcanıyor. Uzmanlar, bu mücadelenin 10 ila 15 yıl arasında sürebileceğini belirtiyor ancak ekip, bu süreyi daha da kısaltmak için çaba gösteriyor.

Kaynak: AA