Rektörlük tarafından yapılan açıklamada, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun gereklilikleri doğrultusunda hareket edildiği belirtilerek, aşısız ve başıboş köpeklerin sayısının çoğalmasıyla ortaya çıkan çevre ve halk sağlığı tehdidine karşı tedbir alındığı ifade edildi.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdi Topal tarafından alınan tedbirlere ilişkin şu ifadelere yer verildi:
“Üniversitemiz Kuzeykent Kampüsü içerisinde aşısız ve başıboş gezen köpeklerin olduğu, yavrulayan köpeklerin özellikle kampüs içerisine yerleştiği ve her geçen gün kampüs içerisindeki köpeklerin sayısının arttığı tespit edilmiştir. Bu durum çevre ve halk sağlığını tehdit eder duruma gelmiştir. Kampüs içerisindeki başıboş köpeklerin, Üniversitemiz personeli ve öğrencilerine saldırmasından dolayı çok sayıda şikayet alınmaktadır. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması adına Üniversitemiz akademik ve idari personelince yerleşke içerisinde başıboş köpeklerin beslenmemesi ve bu amaçla beslenme odakları konulmaması hakkında gerekli tedbirlerin alınması hususunda; bilgilerini ve gereğini rica ederim.”

kastamonuversitesinbasiboskopekler
“BELEDİYELERE GÜCÜNÜZ YETMİYOR”
Rektörlüğün kararına Hayvan Hakları Koruma Federasyonu (HayFed) Başkanı Nihal Aydın sert bir dille tepki gösterdi. Aydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kastamonu ve ilçelerindeki belediyelerin kısırlaştırma yapmamasını eleştirerek, üreyip çoğalan hayvanların kampüslere bırakıldığını savundu. Aydın, belediyelerin yetersiz kaldığını, bu nedenle üniversite rektörlüğünün aldığı kararın hayvanları açlık ve susuzluğa mahkum ettiğini iddia etti.

Editör: Serkan Kebecioğlu