Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Yenigün, üniversitenin dinamik yapısına vurgu yaparak, "Kampüsümüzde sürdürülebilirlik adına önemli adımlar atıyoruz. İklim değişikliğinin etkilerini göz önünde bulundurarak kurak dönemde ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyoruz. Ayrıca, su tasarrufu sağlamak amacıyla belediye suyu yerine kendi kaynaklarımızı kullanıyoruz ve kademeli sulama sistemleriyle sulama işlemlerini gerçekleştiriyoruz" dedi.

3-69

Kastamonu Üniversitenin Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (MERLAB) Müdürü Doç. Dr. Mahmut Gür ise laboratuvarlarının gelişimini ve çeşitlenen hizmetlerini anlattı. Gür, "Laboratuvarlarımız, akademik camiadan özel sektöre kadar geniş bir yelpazede hizmet sunuyor. Özellikle gıda analizleri ve tarımsal çalışmalar önemli bir yer tutuyor. Aldığımız geri bildirimler bizi memnun ediyor ve sürekli olarak kendimizi geliştirmek adına çaba gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

HEM AKADEMİK CAMİAYA HEM ÖZEL SEKTÖRE HİZMET VERİYOR
2015 yılında kurulan birim, şu anda 19 personel ile faaliyet gösteriyor. MERLAB, analiz ve araştırma laboratuvarları olmak üzere iki ana başlık altında çalışmalarını sürdürüyor. Araştırma laboratuvarı, özellikle bilimsel çalışmalar yapan öğretim üyelerinin kullanımına yönelikken, analiz laboratuvarları hem akademik camiaya hem de özel sektöre hizmet veriyor.

Toplamda 15 laboratuvar analiz faaliyetleri yürütürken, 11 laboratuvar ise bilimsel çalışmalara yardımcı olmak amacıyla araştırma faaliyetlerine odaklanıyor. Laboratuvarın kuruluşundan bugüne kadar geçirdiği değişimlerle dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirten Doç. Dr. Gür, sektörel talepler ve ihtiyaçların laboratuvarın şeklini sürekli olarak değiştirdiğini ifade etti.

MERLAB'ın sunduğu hizmetler arasında önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Doç. Dr. Gür, özellikle Kastamonu'ya ve Üniversite’ye hitap eden faktörlerin dikkate alındığını belirtti. Veterinerlik fakültesinin kurulmasıyla birlikte veterinerlik patoloji laboratuvarının ruhsatlandırıldığını ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından toprak analizleri laboratuvarı yetki belgesinin alındığını açıkladı.

4-46
50’ye YAKIN FARKLI İLDEN TALEP VAR
Özellikle bölgesel ihtiyaçlara yönelik olarak analiz çeşitlerinin arttığını belirten Doç. Dr. Gür, Kastamonu dışından da birçok analiz talebi aldıklarını ve 50'ye yakın farklı ilden taleplerin geldiğini dile getirdi. Bal üreticilerinin ürün kalitesini belirlemek için yapılan analizlerin önemine değinen Doç. Dr. Gür, bu analizlerin ürünün katma değerini artırdığını ve yöreye önemli bir destek sağladığını ifade etti.

Polen analizinin uzmanlık gerektiren bir konu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Gür, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talip Çeter'in bu alanda Türkiye'de sayılı uzmanlardan biri olduğunu ve bu sayede laboratuvarda bu tür çalışmaların yapılabildiğini söyledi. Ayrıca, laboratuvarın hizmetlerinden aldıkları geri dönüşlerin genellikle memnuniyet verici olduğunu ve olumsuz eleştirilerle nadiren karşılaştıklarını belirtti. Ancak olumsuz durumlarla karşılaştıklarında sorunun kaynağını hızlı bir şekilde çözerek olumlu sonuçlara ulaştıklarını aktardı.
 

Kromotografi laboratuvarında yapılan analizler hakkında bilgi veren Öğretim Görevlisi Işıl Kesbiç, özellikle bal analizlerinin ve gıda analizlerinin önemine değindi. Kesbiç, "HBLC cihazında bal analizleri gerçekleştiriyoruz ve bu analizlerin TÜRKAK tarafından akredite edilmesi büyük bir başarı. Ayrıca, laboratuvarımızda fenolik madde analizleri gibi detaylı çalışmalar da yapılmaktadır” dedi.

Kesbic

2022 YILINDA AKREDİTASYON GENİŞLETİLDİ
Kesbiç, kromotografi laboratuvarı hakkında şu bilgilere yer verdi: “Kromotografi laboratuvarında 3 tane cihazımız var; GSMS, LCMSMS ve HBLC cihazlarımız. HBLC cihazında özellikle bal analizleri gerçekleştiriyoruz. Bunlardan en önemlileri früktoz, glukoz, saktoz parametreleri ve kanserojen bir madde olan HMF analizleri biz bu parametrelerden 2021 yılında TÜRKAK tarafından akredite edildik ve her yıl tekrar kontrol denetimlerimiz gerçekleştiriliyor. Bu parametreler oldukça önemli. Bal raporlarımızı yaparken de Türk gıda kodeksi bal tebliğine göre raporlarımızı gerçekleştiriyoruz. Örneğin früktoz glikoz oranı, früktoz ve glikozun toplamı, sakkaroz-maltoz parametreleri burada önem arz ediyor. Buna göre de raporlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bal dışında da farklı analizlerimiz söz konusu. Ayrıca akreditasyon parametrelerinin dışında fenolik madde analizleri de gerçekleştirebiliyoruz, yine bağlı da bunu LCMSMS cihazımızda gerçekleştirebiliyoruz. Gıda analizi laboratuvarını tanıtan ve çalışmalarını aktaran Kesbiç; “2022 yılında balda kapsam genişletme çalışmaları gerçekleştirdik. Balda Pronin, PH, iletkenlik diyastaz ve nem ve asitlik parametresinde yeterlilik testlerini geçtik, TÜRKAK’a başvurduk ve akreditasyonumuzu genişletmiş olduk.”

Fundaterzi

Toprak analizi laboratuvarının önemine vurgu yapan Öğretim üyesi Dr. Funda Terzi, "Laboratuvarımız, tarım sektöründe verimlilik açısından önemli bir rol oynamaktadır. Tarımsal amaçlar doğrultusunda topraktaki çeşitli parametreleri analiz ederek, çiftçilere danışmanlık hizmeti sunuyoruz" şeklinde konuştu.

Omerkucukpeyzaj

“40 BİN FİDAN DİKİLDİ, ARBORETUM YAPLACAK.”
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ise üniversitenin peyzaj çalışmaları ve çevre projelerine dikkat çekerek, "Orman Genel Müdürlüğü ile yapılan iş birliği protokolü kapsamında, ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor. Ayrıca, arboretum projemizle doğal bitki türlerini koruyarak sosyal ve bilimsel bir alan oluşturmayı hedefliyoruz" dedi. Küçük ; “
 “Orman Genel müdürlüğü ile Kastamonu Üniversitesi arasında yapılan iş birliği protokolü kapsamında ağaçlandırma çalışması yapıldı. Yaklaşık 40 bin fidan dikildi; Orman Genel Müdürlüğü ve Üniversitemiz iş birliğinde çalışmalar devam ediyor. Üniversitemiz ve Kastamonu’ya arboretum olarak kazandırmak istiyoruz bu noktada rektörlüğümüz de Orman Genel Müdürlüğü seviyesine birtakım çalışmalar yapıldı protokol aşamasına geldi. Arboretumdaki bizim kastımız bu bölgede yetişebilen doğal olsun endemik olsun bitkileri kazandırmak ayrıca vatandaşlarımızın nefes alabilecek olduğu farklı sosyal aktivitelerini gerçekleştirebilecek olduğu farklı arşivlerinden oluşabilecek sosyal bir alan oluşturmak.”

Beyzaj

Kaynak: Ozan Furkan ATLAMAZ