Çağın gerekliliklerine uygun bir şekilde hareket ettiklerini ve bu çerçevede kurs açmaya öncelik gösterdiklerini söyleyen Kastamonu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ebubekir Yiğit, “Daha önce bünyemizde bulunmayan dijital kurslara çok ağırlık verdik. Mesela Finansal Okuryazarlık, Dijital Okuryazarlık gibi kurslarda çok ön plandayız. Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Vodafone iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen “Dijital Benim İşim” projesiyle 2022 yılında Türkiye birinciliği, 2023’te ise Türkiye birinciliği ve üçüncülüğünü elde ettik” dedi.

Kültürel, sanatsal ve mesleki açıdan da bir çok kursları olduğunu söyleyen Ebubekir Yiğit, “Mesleki kursların içinde de farklı alanlar var. Bu kursların sonucunda mezun kursiyerlerimize iş olanakları sağlanıyor ve istihdama da katkı sağlıyoruz. Tüm kurslarımızın yansımalarını tek tek kontrol etmemiz mümkün değil, ancak “Dijital Benim İşim”  projesiyle bizim yetiştirdiğimiz kursiyerlerimiz kendi el emeklerini internet üzerinden satabiliyorlar. Onun haricinde bu iş birliği çerçevesinde açtığımız kurslardan Vodafone ile biz, Kastamonu’da 15 kişiye home office tarzında evde iş imkanları sağladık. Bunu da Vodafone kendisi yaptı. 15 kişi işe aldı” diye konuştu.

Kastamonu Halk Eğitim Merkezi bünyesinde atölye sorunları olduğunu ve bir kısmını çözdüklerini aktaran Ebubekir Yiğit, “İki yıl önce özellikle Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürümüze projelerimizi anlattık. Kendisi de ödenek konusunda bize destek oldu. Kastamonu’ya 7 tane atölye kurduk. Çok da güzel atölyelerimiz var.  Özellikle Kastamonu ahşap memleketi olmasından dolayı ahşap ve dokuma üzerine çok ciddi bir çalışmamız var. Bu kurslarımızı daha da geliştirmek istiyoruz önümüzdeki dönemde. Onun haricinde az önce söylediğimiz dijital ağırlıklı kurslarda çağın gereğine uygun kursların üzerinde biraz daha fazla durmak istiyoruz. Çünkü toplumda biz sadece bir kesimi değil, bir yaş gurubunu değil; her kesimi, her yaş gurubunu aslında bilgilendirme gibi bir görevimiz olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan da böyle hareket ediyoruz zaten” dedi.

Kastamonu’da bu yıl bin 300 civarında kurs açtıklarını ve 25 bine yakın kursiyerin kaydının yapıldığını da söyleyen Ebubekir Yiğit, “Bu rakam Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde. Kayıtlarımız her sene Ağustos ayında başlıyor. Ağustos ayının sonunda puanlama, sonra itiraz süreci, sonra onaylama, sonra Eylül ayında kurs açma şeklinde başlıyoruz. Gelen talebe göre de kurlarımızı açıyoruz. Her kursun süresi farklı oluyor. İki gün süren kursumuz da var, 3-4 ay süren kursumuz da var. Mesela hijyen kursumuz 2 gün sürüyor. Mesleki kurslar biraz daha uzun sürüyor. Kursların saati de bu doğrultuda farklılık gösteriyor” dedi.

Halk Eğitim Merkezi olarak atölyelerdeki çalışmalarda Kastamonu dokusuna uygun üretim yapma gayreti içerisinde olduklarını da söyleyen Ebubekir Yiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptığımız çalışmalarda yörelere uygun motifleri işlemeye çalışıyoruz. Hem ahşap üzerine hem dokuma üzerine. Mesela bünyemizde çini ve seramiği de yeni getirdik. Şimdi onun üzerinde de Kastamonu’ya uygun olan ürünleri tasarlayıp sunmaya çalışıyoruz. Biz geleneksel olanları tasarlayıp geliştirip, bunları sunma yönünde de bir gayret içerisindeyiz. Satış olarak da PTT AVM üzerinde de yaptığımız anlaşmayla ürünlerimiz satışa sunuluyor. Bununla Kastamonu’nun insanı, yaptığı ürünün karşılığında bir ücret alıyor. Yani bir nevi istihdama katkı sunuyoruz. Bünyemizde bulunan konferans salonu Kastamonu merkezi bir konumunda. Bir çok konuğumuzu burada ağırlıyoruz. Salonumuzun girişinde hem teşhir hem de satış noktasında Kastamonu’ya ait ürünleri sergiliyoruz. Kastamonu’nun dışarıya açılan kültür ve sanat penceresiyiz. Proje hazırlama konusunda da güçlü bir konumdayız.  Geçtiğimiz yıl Fransa ve İtalya ortak Erasmus projemiz vardı. Biz Fransa’ya gittik, bu sene kasım ayında da İtalya ve Fransa bize geliyor. Kastamonu’yu tanıtacağız, gezdireceğiz. Onlara bir şeyler anlatacağız, onlardan bir şeyler alacağız. Nisan ayında da biz İtalya’ya gideceğiz. Bu anlamda baktığımız zaman gerçekten Halk Eğitim Merkezi Kastamonu’nun sanatını, kültürünü, turizmini anlatmak için çok gayretli bir ekiple yoluna devam ediyor. Yine Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde bir ürünümüze coğrafi işaret aldırdık. Kastamonu Çarşaf Bağı’nın coğrafi işaretli ürün olmasını sağladık. Yerel projelerimiz de var. SOGEP projemiz de var. Yani her açıdan her alanda var olmaya çalışan bir Halk Eğitim Merkezi’yiz. Durağan değil dinamik bir merkeziz.” (HABER: HATİCE KÜBRA ÖZDEMİR)