Ilıca Şelalesi: Karadeniz'in Gizemli Cenneti Ilıca Şelalesi: Karadeniz'in Gizemli Cenneti

Adı Kastamonu ile özdeşleşmiş hayvanlardan biri de Ayıdır. Kastamonu, Türkiye’nin en geniş ormanlık alanına sahip şehirlerinden biridir ve bu ormanlık alanlarda bolca ayı yaşamaktadır. Kastamonu Ayısı, Türkiye’de yaşayan en iri ayı cinsi olarak öne çıkmaktadır. Halk arasında Kastamonu Ayısı olarak adlandırılan bu Boz Ayılar genellikle dağlık alanlarda ve dere kenarlarında yaşarlar. Bu bölgede bulunan Ayılar genellikle 300 kg ağırlığında ve 2-2,5 metre boyundadır.

Yapılan koruma çalışmaları neticesinde Kastamonu’da Ayıların doğal yaşam alanları koruma altına alınmıştır. Nesillerinin tükenmemesi için yapılan bu çalışmalar neticesinde nüfuslarında artış gözlemlenmiştir. Yapılan doğal yaşam çalışmalarıyla birlikte Ayıların şehre inmesi de büyük ölçüde engellenmiştir.

Kastamonu Ayısı hakkındaki tartışmalar

Bahsettiğimiz üzere Kastamonu Ayısı olarak adlandırılan Boz Ayılar Kastamonu’nun doğal güzelliğinden yararlanarak geniş ormanlık alanlarda yaşamaktadır. Ancak süreç içerisinde bazı vatandaşlar Kastamonulu hemşerilerimize bu tabiri bir hakaret olarak kullanma gafletine düşmüşlerdir.

Kastamonu ile ilgili bir çok etkinlikte “Ayı Figürü” etkinliği düzenleyen firmalar ve Valilik tarafından kullanılmıştır. Ancak Kastamonulular buna büyük tepki göstermiştir. En son 2021 yılında Kastamonu Valiliği tarafından içerisinde ayı figürü bulunan bir logo hazırlanmıştı. “Taş düşebülü ayı çıkabülü” sözünden etkilenerek hazırlandığı belirtilen logoya tepkiler yağdı. Kastamonulu vatandaşların tepkisi sonucunda ise logodan Ayı figürü kaldırılmıştı. Ayı Figürü kaldırılan logo hala günümüzde kullanılmaktadır.

2015 yılında da Kastamonu’nun logosunda Ayı figürü yer alması önerisine dönemin MHP Kastamonu İl Başkanı Hacı İbrahim Maşalacı tepki göstermişti.

Kastamonu Ayısı demek hakaret mi?

Bölgemizde yaşayan bu canlılardan dolayı bazı vatandaşların Kastamonulu vatandaşlarımıza kırıcı sözlerde bulunduğundan bahsetmiştik. Yargıtay kısa süre önce “hakaret sayılacak kelimeler” hakkında emsal bir karar verdi. Yargıtay’ın “4. CD E:2015/5853 K: 2015/29903 T: 27.05.2015” kararına göre  bir şahsın "benimle konuşurken ağzını yıka, mert ol, Kastamonu ayısı’’ biçimindeki sözlerinin bu sözlere maruz kalan kişinin onur, şeref ve saygınlığının rencide edici boyutta olması nedeniyle hakaret suçunun oluştuğunu ve cezalandırılması gerektiğini belirtmiştir.