Amazon Prime Türkiye fiyatlarına zam geldi
Amazon Prime Türkiye fiyatlarına zam geldi
İçeriği Görüntüle

Bir insan fotoğrafında ilk bakılması gereken yerler gözler ve eller diyebiliriz. Yapay zeka genellikle parmak sayısında ve gözlerin yönlerinde hata yapabiliyor. Bunun dışında arka plan detayları ve yüz simetrisi de önemli ipuçları arasında. Ayrı zamanda yapay zekanın insan yüzlerini çok kusursuz çizdiğini, insan yüzünde ufak da olsa kusurlar bulunduğunu ve yapay zekanın zaman zaman ışığın geldiği yön ile gölgenin düştüğü yönü de karıştırdığını unutmamak gerekir.

Fotoğrafın meta (EXIF) bilgilerini kontrol etmek diğer bir yöntem olabilir. Gerçek bir fotoğrafın içinde, çekildiği tarih, konum bilgisi, çekim yapılan cihaz gibi bilgiler olur. Yapay zekâda bunlar eksik olur ya da hiç olmaz.

Bu yöntemlerden biri daha tespit siteleri. Yapay zeka tespit sitelerinin var olduğunu da unutmamak gerekir. Örneğin “AI or Not” adlı site bu tespit yöntemlerinden biri olarak sunulabilir. Yüzde yüz sonuç alamama ihtimalinize olsa da bu site yüklediğiniz fotoğrafın yüzde kaç ihtimalle yapay zeka ile üretilip yüzde kaç ihtimalle gerçek olduğuna dair büyük ölçüde işinize yarayabilecek bir bilgi vermekte.

Tersine arama yaptırmak da çözüm yollarından birisi olabilir. Fotoğrafı “Google Lens” adlı uygulamaya yükleyin. Eğer hiçbir sonuca ulaşamadıysanız fotoğraf muhtemelen çok yeni çekilmiş ya da yapay zeka ile üretilmiştir.

Sizler de artık  “Görmeden inanmam” demekten ziyade “Gördüğümü de sorgulamalıyım” demek gerektiğini unutmamalı, çağın getirdiği kolaylıklar kadar zorlukları olduğunu da unutmamalısınız. (Ozan Furkan Atlamaz)
 

Muhabir: Ercan Çatal