Kurban Bayramı'na yaklaşırken, İslam dünyasında büyük öneme sahip olan hac ibadetiyle ilgili pek çok soru gündeme geliyor. İşte, hac hakkında merak edilen konuları 10 soruda özetledik.

  1. Hac, kimlere farzdır ve hangi şartları taşımalıdır? Hac, sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden haccetme imkanına sahip, akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş Müslümanlara farzdır. Hacca gitmek isteyen kişinin bu şartları taşıması gerekmektedir.

  2. Hacda kurban ne zaman kesilir ve hangi mezheplere göre farklılık gösterir? Hanefi mezhebine göre kurban, bayramın ilk üç gününde kesilirken, Şafii mezhebine göre bayramın dördüncü günü gün batana kadar kesilebilir.

  3. Vekalet yoluyla hac yapılabilir mi? Hac farz olan bir kişi, sağlık veya yaşlılık gibi sebeplerle bizzat hacca gidemeyecek durumda ise, bir vekil aracılığıyla hac yaptırabilir.

  4. Hacca giden kişinin kurbanları memleketinde kesilebilir mi? Hac için kesilecek kurbanlar genellikle Harem bölgesinde kesilmelidir, ancak Kurban Bayramı'nda kesilecek kurbanlarla karıştırılmamalıdır.

  5. Kura sistemi dışında hacca gitmek için başka yöntemler kullanılabilir mi? Kura dışında hacca gitmek için kullanılan yöntemlerin dinen uygun olup olmadığı konusu tartışmalıdır. Yalan beyanla hacca gitmek dinen caiz değildir.

  6. Hac görevli olarak giden kişinin hac borcu düşer mi? Hac göreviyle giden kişinin yaptığı hac, kendi adına geçerli olup, bu kişinin hac borcu düşmez.

  7. Evli bir kadın, kocasının izni olmadan hac veya umreye gidebilir mi? Farklı mezheplere göre, evli bir kadının hac veya umreye gitmesi konusunda farklı yaklaşımlar bulunmaktadır.

    Kastamonu'da eğitimi tamamlayan 2 bin 377 uzman erbaş yemin etti Kastamonu'da eğitimi tamamlayan 2 bin 377 uzman erbaş yemin etti
  8. Sağlık nedeniyle gücü yetmeyen kişi hac bedelini sadaka olarak verebilir mi? Sağlık nedeniyle hacca gidemeyen bir kişi, hac bedelini sadaka olarak vererek hac sorumluluğundan kurtulamaz.

  9. Borçlanarak hacca gitmek doğru mudur? Maddi imkanları olmayan kişilerin borçlanarak hacca gitmeleri gerekli değildir ancak bu durumda hac ibadeti geçerli olur.

  10. Bankada vadeli hesapta bekletilen para ile hac yapılabilir mi? Bankada vadeli hesapta bekletilen paranın aslı helal olduğu için bu parayla hacca gidilebilir, ancak faiz gelirlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması ve tövbe edilmesi gerekir.

Kaynak: AA