TÜSEDAD yönetimi, ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile gerçekleştirdiği yaklaşık 2 saatlik toplantıda sektörün karşılaştığı zorlukları dile getirdi.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, toplantıda ortaya çıkan bazı noktalara vurgu yapıldı:

"Et fiyatlarının yükselmesi, besicilerin hayvanlarını elde tutmalarına neden oluyor. Sosyal medya paylaşımları bu durumu etkiliyor. Ayrıca, büyük işletmelerin pazardaki paylarının artmasıyla küçük işletmelerin azalması da fiyatları etkiliyor. Bu durum, bir kısır döngü oluşturuyor. Fiyat artışının temelinde ise piyasada üretimin azalması yatıyor. 2015'te yapılan kontrolsüz hayvan ithalatı yerli üreticiyi olumsuz etkiledi ve kırsaldaki üretim geriledi."

TÜSEDAD yetkilileri ayrıca, küçük aile işletmelerinin azalması ve tarımla uğraşan kişilerin üretime geri dönmek istememesinin sektörü nasıl etkilediğine dikkat çekti. Açıklamada, süt fiyatlarının gıda enflasyonunu kontrol altına almak amacıyla baskılanmasının da et fiyatlarındaki krizi tetiklediği belirtildi.

Kriz Yönetimi ve İthalat Baskısı TÜSEDAD yönetimi, krizle başa çıkmak için ESK'nın doğru adımlar attığını belirtti. Özellikle ESK'nın yerli hayvan alımını teşvik eden fiyatlandırma politikasını olumlu bulduklarını ifade etti.

Ancak, açıklamada ESK üzerindeki baskıya da değinildi. İthalat lobilerinin özel şirketler aracılığıyla ithalatı artırmak için çaba harcadığı vurgulandı. Bununla birlikte, ESK'nın bu baskılara karşı direndiği ve önemli anlaşmalar imzaladığı belirtildi.

Et fiyatlarındaki krizin birkaç yıl daha devam etmesinin beklendiği ifade edilen açıklamada, sektörün dengelenmesi ve etin daha uygun fiyata ulaşması için zaman gerektiği vurgulandı.

Süt fiyatlarının açıklanmasında maliyet artı refah payının dikkate alınması gerektiği belirtilen açıklamada, üretimin teşvik edilmesi ve verimliliğin artırılması için ileriye dönük adımlar atılması çağrısı yapıldı.

Editör: Serkan Kebecioğlu