Saygı Duruşu ve Müzik Öğretmeni Yeliz Bayraktar Seydioğlu yönetiminden İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikte İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ve Vali Yardımcısı Hakan Kubalı konuşma yaptı.

Düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Belediye Başkan Vekili Hasan Fehmi Taş, Baro Başkanı Özgür Demir, Emniyet Müdür Vekili Hasan Berberoğlu, J. Alay Komutan Vekili J. Alb. Aykan Özsarı, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sevgilioğlu, MHP İl Başkanı Emre Şahin, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Gülsüme Köylü, İşadamı Zeki Kebeci, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kastamonu Şube Başkanı Hüseyin Mahmutoğlu, Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz, bazı Kurum ve Kurulu Müdürleri, DTK Başkan ve Yöneticileri, Okjul Müdür ve Öğretmenleri, Kursiyerler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Cumhuriyet Meydanı Hayat Boyu Öğrenme Haftası (5)

Etkinliğin açılış kurdelesi de Hakan Kubalı, Hasan Fehmi Taş, Özgür Demir, Hasan Berberoğlu, Aykan Özsarı, Hasan Gümüş, Ahmet Sevgilioğlu, Emre Şahin, Hüseyin Mahmutoğlu ve diğer protokol üyeleri tarafından kesildi. Programda Merkez Ortaokulu Halk Oyunları Ekibi Gösterisi gerçekleştirildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, “Anneden kıza, babadan oğula, ustadan çırağa aktarılan büyük bir kültürel mirasımızın eserlerinin sergileneceği "Hayat Boyu Öğrenme" Haftası Sergi Açılışı’na hoş geldiniz, şeref verdiniz. Tarih sayfalarına baktığımızda, bazen bir desenin, bazen bir yazının, bazen de bir taşın medeniyetleri şekillendirdiğini; bu medeniyetlerin de çağları birbirine bağlayarak büyük bir kültürel hazine ve birikim sağladığını görmekteyiz. Bizler, üzerinde yaşadığımız verimli Anadolu topraklarında emekle, alın teriyle, göz nuruyla ve sabırla üretilen bu eserlerin, geleceğe aktarılması gereken büyük bir zenginliği barındırdığının farkındayız. Bu zenginliği bir klasör metaforuyla değerlendirirsek, milyonlarca dosyadan oluşan büyük bir klasör olarak tanımlayabiliriz. Bu klasörün içinde bazen bir müzik, bazen bir kilim, bazen de günlük hayatta kullandığımız bir aksesuar yer alıyor. Önemli olan, bu kültürel klasörün yalnızca bugüne ait kalmaması; gelecek kuşaklara da sağlıklı bir şekilde aktarılmasıdır. Her ne kadar dijital bir çağda yaşıyor, her şeyi hızlı tüketiyor ve hızla harcıyor olsak da; kültürel zenginliklerimizi korumak, muhafaza etmek ve gençlerimize emanet etmek zorundayız. Ancak bu şekilde, güçlü bir medeniyet bilinciyle yolumuza kararlılıkla devam edebiliriz. Çünkü ülkemizin, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda kat edeceği büyük mesafeler var. Bu mesafeleri kat ederken, medeniyetimizin güçlü zenginliklerini yanımıza alarak, günün şartlarına ve geleceğe vizyon oluşturacak şekilde ilerlememiz gerekiyor. Biz de bunun farkında olarak, bu süreci sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda bir zorunluluk olarak görmekteyiz. Bu doğrultuda çalışmalarımıza da hız vermiş bulunuyoruz. Az sonra eserlerini göreceğimiz kıymetli büyüklerimiz, hanımefendiler ve beyefendilerin, nakış nakış, sabırla ve emekle ürettikleri çalışmalar; medeniyetimizin ne kadar güçlü olduğunun ve bu değeri koruyarak geleceğe aktarmamız gerektiğinin somut bir göstergesi olacaktır. Bu ve benzeri birçok kültürel zenginliği geleceğe taşımamıza destek olan tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına gönülden teşekkür ediyoruz. Başta Sayın Valimiz olmak üzere, milletvekillerimize, hayat boyu öğrenme faaliyetinde rol alan tüm kurum yöneticilerimize, öğretmenlerimize ve usta öğreticilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Bu anlamlı serginin hem Kastamonu’muza hem de ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, hepinize saygılarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet Meydanı Hayat Boyu Öğrenme Haftası (4)

“SADECE İKİ YIL İÇİNDE BÜYÜK BİR GELİŞME KAYDETTİK”

Hayat Boyu Öğrenmenin önemine dikkat çeken Vali yardımcısı Hakan Kubalı; “ Hayat boyu öğrenme, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan bu yana temel bir devlet politikasıdır. Atatürk ne diyordu? ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.’ Bu söz, bilginin hayat boyu süreceğini gösteren bir vizyonu yansıtır. Bugün okuryazarlık oranını yüzde yüze ulaştırdık. Aynı şekilde, Halk Evleri bir halk eğitimi politikası olarak dünyada örnek alınan bir uygulamadır. Halk Eğitim Merkezleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin dünyaya örnek gösterilecek kurumlarıdır ve adeta bir eğitim devrimidir. Hayat boyu eğitimde şunu görüyoruz: Birey öğrenir, birey güçlenir; ardından toplumu aydınlatır ve üretir. Üreten toplum ise güçlü bir toplumdur. Kastamonu Valiliği olarak, Sayın Valimizin yönetimi ve liderliğiyle hayat boyu eğitim alanında çok önemli işler başardık. Sadece iki yıl içinde büyük bir gelişme kaydettik. 2022 yılında 17 bin vatandaşımız halk eğitim hizmetlerinden faydalanmışken, 2023 yılı sonunda bu sayı 32 bine ulaştı. 2024 yılında ise daha büyük gelişmelere imza attık. Dijital okuryazarlığa geçiş yaptık, halk eğitim kurslarını dönüştürdük. Vatandaşlarımız için finansal okuryazarlık, yaşlı bireylerin e-Devlet ve e-Nabız sistemlerinden yararlanmasını sağlayacak kurslar açtık. Okuma-yazma kurslarından başlayarak dijital çağa uyum sağlayan birçok yeni kurs hayata geçirildi. Sadece bu yıl binin üzerinde kurs açtık. Türkiye Cumhuriyeti’ne Kastamonu’dan örnek bir halk eğitimi modeli sunduk. Akıllı tahta uygulamaları gibi dijital teknolojileri halkla buluşturduk. Bu vesileyle İl Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bu uygulamalar, tüm Türkiye’ye örnek teşkil etmektedir” dedi.

Hayat Boyu Öğrenme Haftası etkinliğinde açılan stant hakkında bilgi veren Olgunlaşma Enstitüsü Görsel Sanatlar Öğretmeni Mine Telli “Açmış olduğumuz stantımızda Şeyh Şa’ban-ı Veli ile ilgili Refrikaller, Destar lar(Sarık), Mahmut Bey Cami ile ilgili ürünlerimiz yer aldı. Bu sergilenen ürünlerimizin ayrı bir özelliği ve bilgisi de var” dedi.

Özel bireylerden polisimize anlamlı veda
Özel bireylerden polisimize anlamlı veda
İçeriği Görüntüle

Cam üzerine çeşitli yazı ve desenler yapan Olgunlaşma Enstitüsü Görsel Sanatlar Öğretmeni Merve Karakoca ise, “Cam üzerine çeşitli güneşde de güzel görüntüler sunan yazı ve resimleri yazıyorum. Bu sanatımı çok seviyor ve isteyerek yapıyor ve öğretiyorum” dedi.

Cumhuriyet Meydanı Hayat Boyu Öğrenme Haftası (4)

“ANADOLU’DA İLK KADIN MİTİNGİNİN YAPILDIĞI İLİZ”

Açıklamalarına devam eden Vali Yardımcısı Hakan Kuabalı, “Halk eğitimi ve hayat boyu öğrenme, eğitimin yaşı olmadığını gösteren bir anlayışı temsil eder. Çünkü çağ değişiyor, her gün yeni bir yenilik ortaya çıkıyor. Bu değişime ayak uydurmak için hayat boyu öğrenmek zorundayız; aksi takdirde geride kalırız. Biz bunun farkındayız. Kastamonu’da halk eğitimi kurslarına katılanların yüzde 48’i kadınlardan oluşuyor. Yüzde 17’si emekli vatandaşlar, yüzde 11’i ise engellilerden oluşuyor. Yani toplumun dezavantajlı kesimlerine özellikle ulaştık. Biz, Türkiye Cumhuriyeti’nin aydınlanmasında örnek bir iliz. Anadolu’da ilk kadın mitinginin yapıldığı iliz. İnebolu’dan Ankara’ya cephane taşıyarak Kurtuluş Savaşı’nın lojistik başkentiyiz. 13. yüzyıldan bu yana, Candaroğulları döneminden itibaren Kastamonu’nun dört bir yanına yayılan eğitim kurumlarıyla övünüyoruz. Şapka Devrimi’ni Türkiye’ye tanıtan ve dünyaya duyuran il olmanın da gururunu taşıyoruz. Hayat boyu öğrenmenin, yapılan araştırmalarla demokrasiyi artırdığı, eşitsizlikleri azalttığı ve bireyleri daha mutlu kıldığı görülmüştür. Hayat boyu eğitim, yaşamın merkezinde yer almalıdır. Eğitimin yaşı yoktur; yol arkadaşı vardır. Değerli arkadaşlar, Sayın Valimizin liderliğinde Kastamonu’da örnek uygulamalara imza attık. Tüm Türkiye’nin yolunu aydınlatmaya talibiz."

Hayat Boyu Öğrenme, öğretim faaliyetleri aracılığıyla bireyin bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmayı amaçlamakta ve Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Ekinlikler Yönetmeliği kapsamında düzenlenen çeşitli etkinliklerle Hayat Boyu Öğrenme Haftası olarak kutlanmakta olan Hayat Boyu Öğrenme Haftası kapsamında kurulan ve birbirinden kıymetli elemeği göz nuru ürünlerin yer aldığı stantlar katılımcı protokol tarafından gezildi.

Açılan etkinlikte Kastamonu Halk Eğitim Merkezi ve Akşam sanat Okulu, Kadıdağı Halk Eğitim Merkezi, Özel Eğitim El Sanatları, Olgunlaşma Enstitüsü Görsel Sanatlar’ın yaptıkları birbirinden güzel el emeği  ürünler arasında giyim, mefruşat, el nakışı, makine nakışı, ahşap, taş baskı, tırnak bağı, kumaş dokuma ve diğerleri yer aldı. 

Yapılan göz nuru el emeği ürünler hakkında da öğretmen ve öğrencilerden bilgi alındı. Etkinliği düzenleyen, ürünleri yapanlar da katılımcılar tarafından teşekkür edilerek tebrik edildi. (Cengiz MUHZİROĞLU)

Muhabir: Ercan Çatal