Covid-19 ve varyasyonları ile savaşından yeni çıkan Dünya, Japonya’dan çıkan yeni bir virüs türüyle daha mücadele etmeye hazırlanıyor.

Nadir ancak ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon olan streptokok toksik şok sendromunun (STSS) Japonya'da hızla yayıldığına dair endişeler giderek artıyor.
Son zamanlarda Japonya'da doğrulanan son derece tehlikeli suşlar, STSS'in A grubu streptokok hastalığının en agresif ve potansiyel olarak ölümcül formu olduğunu gösteriyor. 2024 yılında vaka sayısının geçen yıla kıyasla rekor seviyelere ulaşması bekleniyor.

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID), streptokokun fulminan formlarının arkasındaki mekanizmaların hala bilinmediğini ve bu konuda net bir açıklamanın yapılamadığını belirtiyor. Geçici verilere göre, geçen yıl 941 STSS vakası rapor edilirken, bu yılın ilk iki ayında ise 47 vilayetin neredeyse tamamında enfeksiyonlar tespit edildi ve 378 vaka kaydedildi.

STSS vakalarının çoğuna streptococcus pyogenes adı verilen bir bakteri neden oluyor. Bu bakteri, bazı durumlarda özellikle 30 yaşın üzerindeki yetişkinlerde ciddi hastalıklara ve ölüme neden olabilen oldukça bulaşıcı. Vakaların yaklaşık %30'u ölümcül.

Uzmanlar, geçen yılki hızlı artışın, Covid-19 pandemisinin kısıtlamalarının kaldırılmasıyla ilişkili olabileceğini düşünüyor. Koronavirüs izolasyonlarının kaldırılmasıyla birlikte hijyen ve sosyal mesafe önlemlerine olan dikkatin azalması, streptokok enfeksiyonlarının yayılmasını kolaylaştırabilir.

YENİ VİRÜS HAKKINDA BİLİNENLER
Tokyo Kadın Tıp Üniversitesi'nden enfeksiyon hastalıkları profesörü Ken Kikuchi, geçen yıl şiddetli streptokok enfeksiyonu geçiren hasta sayısındaki dramatik artıştan derin endişe duyduğunu belirtiyor. Kikuchi, Japonya'da halkın büyük bir kısmının Covid-19'a maruz kaldığını ve bu durumun bağışıklık sistemini etkileyerek streptokok enfeksiyonlarına karşı duyarlılığı artırabileceğini söylüyor. Bu nedenle, streptokok enfeksiyonlarının kontrol altına alınması acil bir öneme sahiptir.

Streptokok enfeksiyonları damlacıklar ve fiziksel temas yoluyla yayılır ve ayrıca el ve ayaklardaki yaralardan da bulaşabilir. Strep A enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilebilir, ancak daha ciddi vakalarda yoğun tıbbi müdahale ve çeşitli ilaçlar gerekebilir.

Editör: Mehmet Salman