Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), yapay zeka kullanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesini taklit eden bir dolandırıcıyı yakalayarak siber güvenlik konusunu yeniden gündeme getirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, bu konudaki gelişmeleri değerlendirdi.

Bakan Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren Siber Güvenlik Operasyon Merkezi'nin (USOM), ülkenin siber güvenliğini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti. USOM, siber tehditleri engellemek, acil durumlarda müdahale ekipleri oluşturmak ve ulusal düzeyde koordinasyon sağlamak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Uraloğlu, 18 Ağustos itibarıyla USOM koordinesinde görev yapan 2,154 Siber Olay Müdahale Ekibi'nin ve 7,000'den fazla siber güvenlik uzmanının ülkenin siber alanını korumak için çalıştığını belirtti.

Bu çabalarla, ülkedeki önemli kurumların tehditlere karşı uyarıldığını ve gerekli önlemlerin alınmasının sağlandığını vurgulayan Uraloğlu, şunları söyledi:

"Bu sayede internet kullanıcılarına ve sistemlere yönelik saldırılar engellendi. Toplamda 16.7 milyon IP adresi düzenli taramalarla incelenerek zafiyetler tespit edildi. USOM tarafından 55,000'den fazla resmi siber güvenlik açığı bildirimi yapıldı. 252,883 zararlı internet adresine erişim engellendi. 4,146 siber güvenlik bildirimi yapıldı. Ayrıca 44,835 alan adının yapay zeka teknolojisiyle dolandırıcılık için kullanıldığı tespit edildi."

Yurtdışından telefon devri SONA ERİYOR Yurtdışından telefon devri SONA ERİYOR

Türkiye, Küresel Siber Güvenlik Endeksi'nde Yükseldi Uraloğlu, USOM'un yaptığı çalışmalar sonucunda, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) tarafından kullanılan "Küresel Siber Güvenlik Endeksi"nde ülkenin sıralamasının yükseldiğini açıkladı. 2020'de Avrupa'da 11. sıradan 6. sıraya, dünya genelinde ise 20. sıradan 11. sıraya yükselindiğini belirtti.

Gerçekleştirilen Çalışmalar Uraloğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile BTK arasındaki işbirliği çerçevesinde gençlerin BTK Akademi ile buluşmasının amaçlandığını ifade etti. Bu doğrultuda, Gençlik ve Spor Bakanlığı, BTK Akademi ve USOM'un işbirliğiyle siber güvenlik kampları düzenlendi.

Ayrıca, toplumun her kesiminde siber güvenlik farkındalığını artırmak amacıyla görme engelliler merkezi, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi ve engelsiz yaşam merkezinde siber güvenlik farkındalık eğitimleri verildi.

USOM, bireysel ve kurumsal siber güvenlik önlemleri hakkında rehber dokümanlar oluşturarak internet sitesinde yayınladı.

Türkiye, Uluslararası Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin düzenlediği NATO CMX-2023 Kriz Yönetim Tatbikatı'na ve NATO'nun Kilitli Kalkan Tatbikatı'na katıldı.

Siber Güvenlik Elemanı Ulusal Yeterliliği, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) işbirliğiyle yayımlandı.

USOM, Avrupa Konseyi ile ortak uluslararası siber tatbikatlar gerçekleştirdi. Bu tatbikatlar, uluslararası uzmanlar ve USOM rehberliğinde Doğu ve Güneydoğu Avrupa'dan birçok uzmanı bir araya getirdi.

Son olarak, CyberEast projesi kapsamında Romanya'da "CyberEast: Bölgesel Siber Suç İşbirliği Tatbikatı" etkinliği düzenlendi.