Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, zorunlu afet sigortası ve Zorunlu Afet Sigortası'ndaki (ZAS) son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Çevre dostu dönüşümde yeni paket 30 Temmuz'da açıklanacak Çevre dostu dönüşümde yeni paket 30 Temmuz'da açıklanacak

1999 Gölcük Depremi'nin ardından çıkarılan bir kanun hükmünde kararnameyle başlatılan zorunlu deprem sigortasının, sivil konutları sigorta kapsamına almak amacıyla Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) kuruluşuyla hayata geçirildiğini hatırlatan Şimşek, bu sigorta modelinin son halini 2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu ile aldığını belirtti.

Şimşek, bu sigorta sisteminin kurulduğu günden bu yana sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulduğunu ve en son olarak 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrasında zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildiğini ifade etti. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK'ın 11,3 milyon poliçe ile deprem afetine ilişkin teminat sunduğunu vurguladı.

Ayrıca, doğal afetlerin artan sayısının Türkiye'de ve dünya genelinde hasarları artırdığına dikkat çeken Şimşek, deprem afetinde binaların yanı sıra diğer doğal afetlerde konut içindeki taşınır mallarda hasar oluştuğunu belirtti. Bu nedenle, diğer doğal afetler için de sigorta himayesinin zorunlu tutulmasını ve teminatın kapsamına konut içindeki taşınır malların da eklenmesini önerdi.

Şimşek, mevcut durumda zorunlu deprem sigortasının sadece bina üzerindeki maddi zararları kapsadığını ancak ZAS ile birlikte sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangını gibi afetlerin de teminat altına alınmasının planlandığını belirtti. Deprem teminatı için binaların, diğer afetler için ise binalar ve taşınır malların teminat altına alınacağını söyledi. Köy alanlarının da zorunlu afet sigortası kapsamına alınmasının hedeflendiğini ve ZAS'ın Haziran sonu itibarıyla devreye alınmasının amaçlandığını ifade etti.

Kaynak: AA