SGK Başuzmanı İsa Karakaş, Cumhuriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, asgari ücretin açlık sınırının altında olmasının yasal ve anayasal açıdan aykırı olduğunu ifade etti. Karakaş, düşük maaş alan emeklilere de seyyanen zam yapılması yönünde baskı olduğunu belirtti ve hükümetin 3 bin TL veya 4 bin TL seyyanen zam planı hakkında kulis bilgilerini paylaştı.

Asgari ücretin enflasyona karşı eriyen alım gücünü korumak ve sosyal adaleti sağlamak için temmuz ayında mutlaka güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Karakaş, "Asgari ücreti istediğiniz zaman artırabilirsiniz. Bunun için yasa çıkarmaya gerek yok. Yasal engel yok. Mesela 2001 yıllarının başında asgari ücreti 4 kez artırmışız. 1 yılda 4 kez, ondan sonra üç kez de artırmışız.

2016 yılına kadar hem Ocak hem Temmuz olmak üzere iki kez arttırmışız. Enflasyon düştükten sonra bir kez bir kez belirlemeye başlamışız. 2022 yılına geldiğimiz zaman yüksek enflasyonla birlikte tekrar iki defa artırmak zorunda kaldık" dedi.

Kastamonu listede dikkat çekti! Kastamonu listede dikkat çekti!

“Yüzde 25 oranında bir gelir kaybı olur”

Karakaş ayrıca, asgari ücrete zam yapılmaması halinde çalışanların 6 aylık enflasyon farkı nedeniyle yüzde 25 oranında bir gelir kaybına uğrayacağını ifade etti. Bu durumun sadece asgari ücretle geçinenleri değil, aynı zamanda onlara yakın maaş alan milyonlarca kişiyi de etkileyeceğini vurguladı.

SGK ve Bağ-Kur emeklileri ile memur ve memur emeklileri için yapılan hesaplamalara göre, ocak, şubat, mart ve nisan aylarındaki enflasyon farklarıyla birlikte toplamda yüzde 18,72 oranında bir artış olmuş durumda. Ancak, kök aylıkları 10 bin TL'nin altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklileri, sıfır zam veya düşük zam alabilir, bu da emeklilerin alım gücünde ciddi bir düşüşe neden olabilir.

Editör: Ercan Çatal