Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Aydoğan Aydoğdu, Lavanta konusundaki çabalarını sürdürüyor.
Aydoğan Aydoğdu’nun ‘Lavanta’ çabası üst düzeyde devam ediyor…
Abana’da stant açan Aydoğan Aydoğdu: “-Kastamonu Köyleri Lavanta Kokacak, Kastamonu Kırsal Lavanta Turizmiyle Kalkınacak- ilkesi doğrultusunda projemizi gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz proje ile Kastamonu köyleri lavanta kokacak. Kastamonu kırsalı lavanta turizmiyle kalkınacak” dedi.
Aydoğdu, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu yıl yaz döneminde Abana’ya tanıtım için geldim. Abana ilçemiz güzel ve şirin tatil şehrimiz. Niçin ilçelerimizi ve diğer yerleri geziyoruz. Kastamonu köyleri Lavanta kokacak dedik. Kastamonu kırsalı Lavanta turizmiyle kalkınacak projemizin tanıtımı için bugünde Abana ilçemizdeyiz. Kastamonu’da hepimizin malumu araziler çok eğimli çok parçalıdır. Sulama olanağından da çok zaman uzaktır. Hanönü, Tosya ve Taşköprü dışında katma değeri yüksek ürün üreten ilçemiz maalesef yok. Genelde hububat yetiştiriliyor. Bu da Kastamonu'nun sosyoekonomik gelişmişlik endeksinde 48’nci sırada yer alması gibi bir istenmeyen sonuç doğurur. Oysaki Osmanlı'nın üçüncü görkemli vilayeti hem ekonomik hem sosyal hem kültürel hem politik hem çevresel olarak çok güçlü olan bir ilde yaşıyoruz.
Günümüz sosyoekonomik koşullarında çok gerilere düşmesi bir akademisyen olarak beni çok üzdü. Bende katma değerli ne yapabiliriz diye düşündüm. Araştırmalarım önce İzmir Kekiği ve Kekik balına odaklandım. Ancak araştırmaları derinleştirdikçe lavantanın hem tıbbi aromatik bir bitki olarak kekiğe göre daha geniş kullanım alanı olduğunu hem de lavanta balının kekik balına göre daha yüksek bir katma değer ortaya koyduğu sonucuna vardır. Bunun üzerine rol model olması için Kastamonu'da öncelikle 6 dönüm araziye lavanta diktik. Çok hoş katma değerli ürün temel amaçlı ama sonuçta ben bir turizmciyim. O günlerde lavantanız bir turistik çekim gücü olarak da olağanüstü bir bitki olduğu bir şimşek gibi aklımda çattı ve “Ülkemiz Kastamonu köyleri lavanta kokacak. Kastamonu kırsalı lavanta turizmiyle kalkınacak” oldu. O gün bugündür Kastamonu çiftçisinin lavanta dikebilmesi için hem lavantanın nasıl yetiştirileceği kültüre alınacağı konusunda bilimsel ve uygulamalı çalışmalarımı sürdürüyor, hem de nasıl ticarileştirilebileceği hususunda da eş çabayı ortaya koyuyoruz.
Gördüğünüz gibi burada birçok lavanta ürünü var. Uçucu yağı, hidrosolü, kremi, SVR jeli, şampuanı, saç serumu, toniği, suyu aklınıza gelebilecek yaklaşık 50 türev ürün üretilen lavantanın Kastamonu'da üretilebilmesi için asit baz testi yapıyoruz. Piyasa araştırmamız bu bizim. Vatandaş, konuk neyi satın alıyor, bunları kayda geçiriyoruz. Allah nasip ederse önümüzdeki yıldan itibaren de şu an 300 dönüme ulaşmış olduğumuz kültür alanlarının ürünlerini endüstriyel ürünlere dönüştürerek Kastamonu lavantasını tüm Türkiye'ye ve Dünya’ya duyurmak istiyoruz. İlçeleri ve diğer yerleri gezme ve stant açma sebebimizde tanıtım amaçlıdır. Daha çok kişiye ulaşmaktır” dedi.
(Cengiz Muhziroğlu)