Doç. Dr. Özmen, 6 Şubat 2023'te meydana gelen ve 7,7 ile 7,6 büyüklüğünde olan Kahramanmaraş depremlerinin etkisiyle 11 ilin deprem hareketliliğini detaylı bir şekilde değerlendirdi.

Dünya genelindeki deprem verilerine atıfta bulunan Özmen, en fazla can kaybının 6 Şubat'taki depremlerde yaşandığını belirtti. Özmen, "Kahramanmaraş merkezli depremler doğrudan 11 ilde ve dolaylı olarak 7 ilde hasara neden oldu. Bu depremler, Türkiye'de son yüzyılda kaydedilen en yıkıcı depremler olarak tarihe geçti" şeklinde konuştu.

Depremlerden etkilenen 11 ilde yaşayan nüfusun %16,4'ünün bu bölgelerde bulunduğunu vurgulayan Özmen, Türkiye'nin %14'lük yüzölçümünün doğrudan etkilendiği bu illerde bir yılda ortalama 156 depremin yaşandığını ifade etti. Kahramanmaraş'ın, 20 bin 761 depremle en fazla sarsıntıya maruz kalan il olduğunu belirten Özmen, diğer sık sarsıntı yaşanan illeri Malatya, Adıyaman ve Adana olarak sıraladı.

Özmen, toplumun afetlere karşı hazırlıklı olabilmesi için afet ve afet yönetimi konusunda eğitimin önemine dikkat çekti ve üniversitelerin bu alandaki rolünü vurguladı. Kamu kurumlarında çalışan personelin yanı sıra üniversite öğrencilerine de afet yönetimiyle ilgili derslerin verilmesi gerektiğini belirtti ve bu konuda üniversitelere önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Üniversitelerde "Acil Yardım ve Afet Yönetimi Lisans" ve "Acil Durum ve Afet Yönetimi Ön lisans" programlarının kalitesinin artırılması ve bu alanda nitelikli personel yetiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Özmen, aynı zamanda mekansal planların afet risklerini göz önünde bulundurarak yapılması gerektiğini belirtti.

Editör: Serkan Kebecioğlu